Premijer Federacije BiH Fadil Novalić posjetio ZDK

U Zenici je danas upriličen redovan sastanak federalnog premijera Fadila Novalića s predstavnicima kantonalne vlasti, na kojem se, između ostalog, diskutovalo i o trenutno gorućoj temi, korona virusu.

Zeničko – dobojski kanton je nedavno formirao krizni štab koji će raditi, ukoliko se ukaže potreba za tim, na saniranju štete i liječenju potencijalnih oboljelih od ovog globalnog problema.

Za sutra je zakazan sastanak u Doboj,  kojem će prisustvovati predstavnici svih nivoa vlasti, na kojem ćemo raspravljati o zaštiti od ovog virusa. Do prije mjesec dana za Korona virus niko nije znao, a sada je već u BiH i moramo ga rješavati. Nemamo registrovanih bolesnika, ali imamo intenzivnu komunikaciju kineskih građana koji grade most na Pelješcu, susrećemo i kineske turiste, dok u isto vrijeme i s Italijom imamo jaku komunikaciju. Mnogo naših ljudi radi u Italiji, opasnost se globalizira i to je znak da se moramo udružiti i početi rješavati globalne probleme, i to ne samo na kantonalnom nivou. Možda je bolje rješenje da mi na federalnom nivou nađemo neku kasarnu i da od nje napravimo izolatorij, nego da svaki kanton to pravi. Sutra ćemo razmotriti te teme“, poručuje za portal Zenicainfo.ba Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

Istovremeno, i kantonalni premijer Mirza Ganić izrazio je bojazan uslijed ovog globalnog problema, ističući kako veliki broj naših državljana, posebno u metalnoj industriji, radi u Italiji, u kojoj je do sada registrovano sedam smrtnih slučajeva uzrokovanih ovim virusom.

Spomenuti akteri sastanka razgovarali su danas, između ostalog, i o novim budućim zakonima, ekonomskim mjerama i problemima u Fabrici „Krivaja“ Zavidovići, nakon čega su posjetili i Kazneno – popravni dom Zenica. (Lamija Pojskić)