Odgovor Uredničkog kolegija na reagovanje Sindikata RTV Zenica zbog pritisaka i cenzure

Posljednje saopštenje Sindikata RTVZ još jednom potvrđuje da gube kompas, poput njihovih nalogodavaca, otvoreno se stavljajući u zaštitu interesa SDA, a što se vidi i iz izostanka njihove reakcije na kontinuirane pritiske ove stranke na RTV ZENICA i novinarsku profesiju.

Isključivi zadatak i interes sindikata bi trebao i morao biti zaštita prava i unapređenje statusa i uslova rada, a ne politikanstvo u raznim oblicima.

Sindikatu i svima kome nije jasno – za uređivačku politiku u svakom mediju odgovara Urednički kolegij, neovisno od utjecaja politike. Treba naglasiti da grupa uvrijeđenih bivših urednika, koja upravlja Sindikatom radnika RTVZ po instrukcijama dugogodišnjeg bivšeg glavnog i odgovornog urednika i člana Nadzornog odbora RTV ZENICA, a trenutno visokopozicioniranog SDA kadra i de facto predsjednika Gradskog odbora ove stranke, svojim djelovanjem najveću štetu nanosi većini svojih kolega unutar Sindikata koji časno i pošteno rade svoj posao. Iz svih ovih dosadašnjih poteza očito je da je ova mala partijska ćelijica SDA unutar ovog preduzeća dobila jasan zadatak da uništi ovo preduzeće prije zvaničnog početka izborne kampanje. U prilog tome govori i zabrinutost koju nam je povjerila nekolicina članova Sindikata za vlastitom egzistencijom, ali u strahu od odmazde još o tome ne smiju javno govoriti.

Posljednji put pozivamo predstavnike Sindikata RTVZ da se vrate u okvire sindikalnog djelovanja i prestanu, svojim neodgovornim i tendencioznim istupima, nanositi štetu našem preduzeću. Sve članove Sindikata pozivamo da preispitaju rad rukovodstva Sindikata, u čijem sastavu su bivši urednici povrijeđenih sujeta, koji su kao srednjoškolci bili na rukovodećim pozicijama u RTV ZENICA i decenijama krojili uredničku politiku po volji i želji lokalne vlasti, a naša misija kao i osnovna zadaća ostaju pravovremeno, istinito i objektivno informisanje građana.

UREDNIČKI KOLEGIJ RTV ZENICA