Gradonačelnik Kasumović posjetio devastirani objekat vrtića Kanarinac

Gradonačelnik Fuad Kasumović, u pratnji nadležnih službi Grada Zenice, posjetio je danas devastirani objekat vrtića Kanarinac u Crkvicama, u kojem borave i udruženja koja vode brigu o djeci s poteškoćama u razvoju.

U najboljoj namjeri uređenja devastiranog objekta, gradonačelnik Zenice danas se sastao sa Jasminom Gasal, direktoricom zeničkih vrtića, kao i sa Josipom Valentićem, predsjednikom Udruženja Zvijezda.

„Ovo je jedan pokazatelj nemara bivše vlasti. Ovakvi su nam i društveni domovi. Ovo je vrtić gdje sada borave djeca sa poteškoćama u razvoju, koja nisu ni struje do nedavno imala. Krov prokišnjava i još mnogo je tu problema. Danas sam došao sa službama, te dao zadatke da se hitno rade projekti i ovu zgradu ćemo ako Bog da urediti, gdje će na spratu biti obdanište, a prostor dole ćemo dati udruženjima, ali zeničkim a ne kantonalnim“, rekao je za naš portal Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Vrtić Kanarinac u ovom objektu već duži period ne radi, a razlog tome je neuslovan objekat, iako Zeničani i Zeničanke iskazuju potrebu za ovim vrtićem.

„Već par godina unazad roditelji pokazuju inicijativu za smještaj djece u našem vrtiću Kanarinac u Crkvicama. Mi kao javna ustanova to nismo u stanju sami da uredimo, ali uz pomoć gradske uprave ja vjerujem da će ovo biti jedan vrlo lijep vrtić u ovom naselju”, stav je Jasmine Gasal, direktorice zeničkih vrtića.

U jednom dijelu devastiranog objekta borave i korisnici Udruženja Zvijezda, osobe sa poteškoćama u razvoju.

„Svaka pomoć za ovu djecu je dobro došla. Mi smo u ovim prostorijama skoro 10 godina na gornjem spratu. Uspjeli smo to nekako malo održati, ali imamo mnogo problema: nemamo grijanja, bili smo bez struje, krov prokišnjava, zimi je prostor otvoren zbog stanja u kojem se nalazi pa na minusima lede nam cijevi, poplave su česte“, rekao je Josip Valentić, predsjednik Udruženja Zvijezda.

Gradonačelnik radove procjenjuje na 2 miliona, te uređenje ovog objekta smatra neophodnim. (Ajna Nikontović)