Hadžalić: Vratiti renome Institutu Kemal Kapetanović

Metalurški institut Kemal Kapetanović, koji već 15-ak godina posluje u okviru Univerziteta u Zenici, vratiće renome respektabilne naučno-istraživačke institucije u BiH, izjavio je novoimenovani direktor Instituta, Mustafa Hadžalić.

On je dodao da je u toku reorganizacija Instituta, s ciljem maksimalnog angažovanja svih njegovih resursa, u funkciji ekonomskog i ukupnog naučnog i tehnološkog razvoja Kantona i Bosne i Hercegovine.

Na Institutu Kemal Kapetanović aktuelni su projekti istraživanja načina iskorištavanja industrijskog otpada kao sirovine u bh. proizvodnji, što je evropski trend – i BiH u skladu s tim razvija nova rješenja. Zenički Institut trenutno učestvuje u projektima koje finansira Evropski institut za tehnologije, u ulozi task-partnera velikim industrijskim kompanijama.

„Povezivanje Instituta sa okolinom i privrednim zbivanjima na domaćem, ali i na globalnom tržištu, otvara ovoj instituciji nove razvojne perspektive“, ukazuje Hadžalić, dodajući da se njegova aktuelna reorganizacija bazira na unapređenju postojećih tehničko-tehnoloških usluga i jačanju stručne baze.

Reorganizacija Instituta Kemal Kapetanović, koji već 15-ak godina djeluje u okviru zeničkog Univerziteta, uz dodatno opremanje akreditovanih laboratorija, uključuje i formiranje četiri nova naučno-istraživačka centra i Tijela za certifikaciju i inspekciju, čime će se ujedno unaprijediti uslovi za izvođenje praktičnog dijela nastave zeničkih tehničkih fakulteta u ovom prostoru, kao i učešća zeničkog instituta u međunarodnim naučno-istraživačkim projektima.

„Iskoristićemo pozitivne trendove razvoja u privredi, pogotovo u oblasti prerađivačke industrije. Naše usluge već smo ponudili velikim kompanijama na području BiH i van njenih granica (ArcelorMittal, East Mining Company…), čime ćemo proširiti bazu već aktuelne saradnje sa privrednim subjektima“, najavljuje novoimenovani direktor Metaluškog instituta Kemal Kapetanović, dr. Mustafa Hadžalić. (Sanja Stević)

Mustafa Hadžalić