Nedostatak kvoruma onemogućio održavanje hitne sjednice GV

Hitna sjednica Gradskog vijeća Zenica, zakazana za danas u 10 sati, nije održana uslijed nedostatka kvoruma. Naime, parlamentarna većina koju čine vijećnici iz stranaka SDA, A – SDA i SBB BiH, istoj nisu prisustvovali, što je bio razlog prekida sjednice.

Na današnjoj hitnoj sjednici trebalo se raspravljati o Odluci o privremenom finansiranju za period januar – mart tekuće godine.

U utorak je grupa vijećnika uputila prijedlog za zakazivanje sjednice predsjedavajućoj Gradskog vijeća. Predsjedavajuća je, prema Poslovniku, dužna sjednicu sazvati u roku od dva dana, na što se predsjedavajuća Bešić oglušila. Željeli smo donijeti Odluku o privremenom finansiranju, deblokirati grad i omogućiti isplatu socijalnih naknada. Na snazi je zaista nehumano postupanje prema gradu“, poručio je za portal Zenicainfo.ba Sanjin Aldobašić, član Radnog predsjedništva Gradskog vijeća Zenica.

Zenički gradonačelnik ostao je pri svojim prijašnjim stavovima, naglasivši ponovo da je, prema njegovim riječima, ‘na silu napravljena palamentarna većina’ još jednom odlučila blokirati grad.

Pozivam sve osobe koje režiraju ovaj haos, posebno predstavnike SDA, da se vrate u granice demokratije, da razgovaramo i da se dogovaramo. Nikakva sila u Zenici neće prolaziti“, ističe Kasumović.

U sali gradskog vijeća, pored 14 vijećnika koji ne čine parlamentarnu većinu, danas su se nalazile i zeničke porodilje koje su, prije nekoliko dana, isplatu svojih naknada protestom tražile ispred Gradske uprave. Ne žele se baviti politikanstvom. Samo ih zanimaju finansijska sredstva koja im pripadaju i sljeduju, neke su od njihovih poruka.

Podsjetimo, grupa Vijećnika koja ne čini većinu u Vijeću tražila je razmatranje Odluke o privremenom finansiranju, dok vijećnici većine (SDA, A – SDA i SBB BiH) zahtjevaju raspravu o Prijedlogu budžeta za ovu godinu. (Lamija Pojskić)
Foto: Nejro Alijević