Održana edukativna tribina “Sjećanje na Fuada Smailbegovića”

Udruženje paraolimpijskih sportova Baton, u cilju sjećanja na znamenite ličnosti ratne historije Bosne i Hercegovine organizator je tribine „Sjećanje na Fuada Smailbegovića“.

Povodom dvadeset godina od preseljenja na ahiret Fuada Smailbegovića, Klub paraolimpijskih sportova „Baton“ organizovao je edukativnu tribinu.

„Treba zahvaliti Udruženju Baton na jednoj ovakvoj inicijativi da se evociraju uspomene na ljude kakav je bio Fuad. Jedinice i borci zeničkih brigada ratovali su na svim ratištima u BiH. Nismo branili svoje kuće i dvorišta. To je vrlo značajno, a mnogi zanemaruju tu činjenicu. Fuad Smailbegović je obilježio ne samo vojnički, nego i društveno-kulturni i politički ambijent u našem gradu, u Zenici, za svoga života”, rekao je Dževad Kesić, novinar 314. brdske brigade .

Ova edukativna tribina je organizovana u cilju sjećanja na Fuada Smailbegovića, ratnog komandanta 314. slavne brdske brigade majora Armije Republike Bosne i Hercegovine.

„On je bio gromada od čovjeka, vizionar. Uspio je u vrlo teškim uslovima da napravi nešto što je bila brigada, koja je ratovala na cijelom prostoru Srednje Bosne, u zoni I i II korpusa, a onda kasnije i da ode i Krajini da svoj doprinos. Čovjek koji je iz nemogućeg izvlačio najbolje. Znao je svoj cilj i svrhu postojanja“, rekao je Dževad Smailagić, drugi ratni komandant 314. brdske brigade.

 Tribina se održala sinoć, u Muzeju Grada Zenica. Inače, sve tribine ovog Udruženja za cilj imaju sjećanje na događaje i značajne ličnosti iz odbrane od agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Muzej je sinoć bio ispunjen do posljednjeg mjesta. (Ajna Nikontović)