Uskoro tematska sjednica Skupštine ZDK o aerozagađenju

Potrebna je veća ozbiljnost kantonalnih vlasti da rade na rješenju problema aerozagađenja u Zenici, smatra zastupnica Naše stranke u kantonalnoj Skupštini, Sanja Renić. Ona je, kaže, naišla na opstrukcije Stručne službe Skupštine prilikom podnošenja inicijative za tematskom sjednicom o aerozagađenju. Ipak ta će sjednica biti održana.

Renić tvrdi da je imala opstrukcije od strane Stručne službe Skupštine ZDK. Sredinom prošlog mjeseca je podnijela u službi inicijativu za održavanjem tematske sjednice o aerozagađenu, s namjerom da to bude ideja svih zastupnika, očekujući da neće biti proceduralnih problema.

„Poenta je bila da sam željela da svi stavimo svoj potpis na tu inicijativu kako bismo spriječili mogućnost kvalifikovanja tog poteza kao populističkog i kako bismo pokazali da smo ozbiljni u nastojanju poduzimanja mjera na poboljšanju zraka u Zenici i Zeničko-dobojskom kantonu. Međutim, sekretarici Stručne službe Skupštine ZDK bilo je zabranjeno da pozove telefonom zastupnike“, kazala nam je zastupnica Sanja Renić.

Tako njene kolege zastupnici nisu bili obaviješteni, a nedostatak kancelarije za zastupnike joj je onemogućio da ih sama pozove. Takav rad smatra neprofesionalnim i ističe da Stručna služba kantonalne Skupštine radi samo za zastupničku većinu, a ne i za one iz manjih stranaka. Očitovao se na posljednjem skupštinskom zasjedanju i sekretar Stručne službe Ibrahim Avdagić pojašanjavajući da je zastupnici Renić usmeno objasnio da za inicijativu za tematskom sjednicom treba biti najmanje 12 potpisa zastupnika. Na toj sjednici Skupštine održanoj prošlog petka 16 od 35 zastupnika je potpisalo Renićkinu inicijativu, pa je izvjesno da će kantonalna zakonodavna vlast uskoro razmatrati problem aerozagađenja u Zenici i kantonu. Na pitanje šta očekuje od te sjednice rekla nam je:

„Mi u skupštinskoj Komisiji za prostorno uređenje i ekologiju od početka nastojimo raditi u pravom smjeru. Na samom početku mandata pozvali smo predstavnike svih institucija i tijela zaduženih za problem zagađenog zraka na saradnju, pokrenuvši, istovremeno i pitanje nepostojanja Centra za monitoring zraka. Upravo ta Komisija prema inicijativi koju sam podnijela, treba da pripremi materijale za tematsku sjednicu. Na Metalurškom institutu održan je nedavno prvi sastanak sa predstavnicima Komisije. Dakle, počelo se raditi na Akcionom planu Strategije praćenja zagađenja i zaključke sastanka ćemo predočiti kolegama na toj tematskoj sjednici, uz zahtjev da što prije budu realizirani”, riječi su Sanje Renić, zastupnice Naše stranke, koja nije krila zadovoljstvo da će se time postići konačno ozbiljnost u radu nadležnih kada je ovaj problem u pitanju. (Alma Huskić)