Priča zeničkog taksiste Rusmira Ljutvijevića oduševila cijelu BiH

Mladi taksista iz Zenice Rusmir Ljutvijević oduševio je zeničku a i bosanskohercegovačku javnost nakon odluke da djecu sa poteškoćama u razvoju prevozi besplatno na preglede i jedini je taksista u Zenici koji se odlučio na ovaj humani gest.

Rusmir je rođen u Zenici i ima 34 godine. Bivši ragbi reprezentativac i otac dječaka kojeg svakodnevno mora voziti na preglede. Njegov sin Danin, kako kaže, je jedini slučaj u Ze-do kantonu sa dijagnozom shank 3gen oboljenja mozga. Ovim poslom se ne bavi dugo, ali kaže da je želio pomoći drugima, jer i sam razumije šta znači imati dijete sa poteškoćama u razvoju i koliko to iziskuje troškova.

Pet godina je prolazio borbu da pomogne svom djetetu, a sve vrijeme je imao i veliku želju, da se zaposli kao taksista. Pored činjenice da mu omogućava da bude društveno koristan, posao taksiste omogućava mu i fleksibilno radno vrijeme. Kaže da njegovom djetetu nema lijeka, ali može i želi, na ovaj način, pomoći drugima.

“Posebno se vole ova djeca. Mi sa djecom sa poteškoćama u razvoju smo veliki borci. Podrška vlasti i politačara, čast izuzetcima, je nikakva tako da roditelji sa ovom djecom svu odgovornost i borbu nose na svojim plećima. Mnogi roditelji nisu u mogućnosti izdvojiti marku-dvije kako bi svoje dijete odvezli u stacionar ili Polikliniku. Na ovaj način želim svima njima da olakšam”, kaže Rusmir Ljutvijević.

Pokazujuću društvenu odgovornost, ali i da roditelji djece sa poteškoćama u razvoju nisu sami, Ljutvijević je naišao na salve pohvala u gradu, BiH, ali i korisnika društvenih mreža u našoj zemlji, koji su ga sa pravom nazvali ambasadorom humanosti. (Edin Sinanović)