Proveden tender za rekonstrukciju I faze ceste Zenica-Babino

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona-Kantonalna direkcija za ceste, provela je tender za rekonstrukciju I faze ceste Zenica-Babino.

Krajem 2019. godine je potpisan ugovor sa izvođačem radova, konzorcijem firmi MGV Gradnja Zavidovići i Almy Transport Zenica, a početak radova će biti kad to vremenski uslovi dozvole.

„Otvaranje gradilišta i početak radova će biti kada za to budu odgovarajući vremenski uslovi. Kad počnu radovi treba da teku utvrđenom dinamikom i budu izvršeni u predviđenom roku“, kaže Arnel Isak, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.

Provedbom tendera je od planiranih milion KM postignuta i niža cijena radova, te vrijednost potpisanog ugovora iznosi 871.142,22 KM sa PDV-om.

Također, ostatak neutrošenih sredstva od planiranih milion KM bit će uložena u put Zenica-Babino. Kako je odlukom Federalne vlade put Zenica-Arnauti-Ribnica-Donji Kakanj proglašen novom regionalnom cestom R457, u toku su aktivnosti na zvaničnom preuzimanju nove ceste R457 od Grada Zenica i općine Kakanj.

„Cesta će biti na nivou koji zaslužuje ovakva cesta regionalnog karaktera. Bit će izvršeno postavljanje saobraćajnih znakova i zabrana saobraćaja za vozila preko dozvoljene mase nosivosti ili preko dozvoljenog osovinskog opterećenja. Maksimalno zaštititi put i ne dozvoliti da bude uništen prekomjernim teretima i slično“, dodaje ministar Isak.

Također, za put Zenica-Babino-Arnauti-Ribnica-Donji Kakanj je za naredne četiri godine predviđeno ulaganje od 2.816.802,73 sa PDV-om, za redovno i zimsko održavanje. U toku je tender za izbor izvođača radova održavanja ove ceste.