Bez dogovora o održavanju sjednice Gradskog vijeća Zenica

U Gradskoj upravi Zenice održan je sastanak gradonačelnika Fuada Kasumovića sa predsjedavajućom Gradskog vijeća Zenica Dianom Bešić i članovima Radnog predsjedništva, a s ciljem prevazilaženja aktuelne “blokade” u radu Gradskog vijeća i zakazivanja sjednice Gradskog vijeća na kojoj će se razmatrati Prijedlog Odluke o finansiranju Grada za period 01.01. – 31.03.2020. godine odnosno Prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu.

Na samom početku sastanka gradonačelnik je istakao potrebu međusobnog uvažavanja i saradnje gradskih vijećnika i Gradonačelnika uz konstataciju da se Grad nalazi u izuzetno teškoj situaciji.

Posebno je izrazio zabrinutost što je neusvajanje Odluke o privremenom finansiranju Grada Zenica za period od 01.01. do 31.03.2020. godine pogodilo najugroženije kategorije građana Zenice, korisnike socijalne i druge vrste pomoći.

Naglasio je da je privremeno finansiranje precizno regulisano odredbama Zakona o budžetima u Federaciji Bosne i Hercegovine i obavlja se srazmjerno sredstvima utrošenim u istom periodu, a najviše do tromjesečnog prosjeka za prethodnu fiskalnu godinu.

Gradonačelnik Kasumović smatra kako je Radno predsjedništvo prekršilo odredbe Poslovnika Gradskog vijeća zbog nezakazivanja sjednice Gradskog vijeća Zenica, a po prethodnom traženju 12 vijećnika Gradskog vijeća Zenica.

Ponovio je ranije iznesene stavove vezano za Prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu, a koji se odnose na nemogućnost finansiranja projekata i aktivnosti iz nadležnosti Zeničko-dobojskog kantona te planiranje i izdvajanje sredstava za rješavanje problematike JKP “Zenicatrans – prevoz putnika”.

Gradonačelnik je istakao spremnost Gradske uprave Zenica da se iz Budžeta izdvoji iznos sredstava neophodno za finansiranje plata, toplog obroka i pripadajućih poreza i doprinosa radnika JKP “Zenicatrans – prevoz putnika” d.d. Zenica za period oktobar – decembar 2019. godine, a da se planiranje sredstava u Budžetu Grada za finansijsku konsolidaciju tog Preduzeća može definisati nakon izrade Programa finansijske konsolidacije u što kraćem roku.

Predstavnici klubova parlamentarne većine SDA, A-SDA i SBB ni ovaj put nisu bili saglasni s prijedlozima Gradonačelnika, nakon čega su napustili sastanak.

“Grad Zenica nema sredstava da finansira projekte iz nadležnosti Zeničko-dobojskog kantona. Nažalost udaljena mjesta su bez putne i komunalne infrastrukture i u nekim mjestima uslovi života nisu dostojni čovjeka u 21. stoljeću. Nama je prioritet rješavanje tih pitanja. Već vraćamo kredit od 50 miliona konvertibilnih maraka za GGM, iako svi znaju da je to kantonalna cesta” kazao je gradonačelnik Kasumović.

Dodao je: “Problem je što ova većina jedino može opstati u organizovanom haosu. Već tri i po godine prave haos. Predsjedavajuća je morala u skladu sa odredbama Poslovnika zakazati sjednicu onog trenutka kad je to tražilo 12 vijećnika Gradskog vijeća Zenice. Danas sam ih ponovo pozvao da razgovaramo, međutim oni su opet odbili sve prijedloge Gradske uprave. Njihov je cilj očigledno potpuna blokada Grada”.

Predsjednik kluba vijećnika SDP-a Zenica Almir Babajić je rekao da Pravni tim ove stranke priprema krivičnu prijavu protiv predsjedavajuće Gradskog vijeća Zenica Diane Bešić zbog zloupotrebe položaja i nezakazivanja sjednice Gradskog vijeća Zenica.