U BiH prošle godine 1.320 firmi ostvarilo 13 milijardi KM prihoda

Kako bi otkrili ključne faktore u našoj zemlji, Poslovne novine su prije tri godine pokrenule projekt “Brzorastuće kompanije”, a u okviru projekta istraženi su razlozi uspjeha tih kompanija koje su, u saradnji sa LRC BIS-om, rangirane prema različitim parametrima rasta.

Analitika je pokazala da su te kompanije kontinuirano generirale nova radna mjesta, te su tako imale pozitivan utjecaj na tržište rada i konkurentnost općenito. Osim što su zabilježile rast prihoda i profita, brzorastuće kompanije su lako prevazišle lokalnu sredinu i poslovale su na regionalnim, evropskim i svjetskim tržištima.

Nadležnim entitetskim agencijama prošle godine predato je više od 33.000 završnih računa koji su uzeti u obzir prilikom rangiranja kompanija, a od tog broja njih 1.320 izdvojile su se od ostalih izvanrednim rezultatima koje su postigle, što predstavlja uvećanje od 8,6 posto u odnosu na godinu ranije kada je na listi bilo 1.216 kompanija.

Ukupni prihod koji su ostvarile sve rangirane brzorastuće kompanije u BiH, prema posljednjim finansijskim izvještajima, u 2018. iznosio je 13 milijardi KM ili 27,2 posto više nego prethodne godine.

Te kompanije realizirale su 2,4 milijarde KM izvoza, što je povećanje od 26,4 posto u odnosu na 2017., a one učestvuju sa više nego značajnim procentom u ukupno angažiranoj radnoj snazi bh. ekonomije. U 2018. kompanije koje su identificirane kao brzorastuće zapošljavale su 80.982 osobe, te su u odnosu na godinu ranije povećale broj zaposlenika za 13,9 posto.

Prvih 10 brzorastućih kompanija u BiH dolazi iz devet različitih sredina, a na liderskoj poziciji je sarajevski Demus d.o.o. sa 7.243 posto Složene godišnje stope rasta (CAGR). Ta kompanija obavlja djelatnost “savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem”, a u istoj branši djeluje i druga najbrže rastuća firma Compass Trade d.o.o. Visoko sa 5.797 posto CAGR.

Cerex d.o.o. Prnjavor registriran je u djelatnosti “trgovina na veliko drvom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom”, a ostvario je 4.956 posto CAGR.

I djelatnost “trgovina na veliko ostalim proizvodima za domaćinstvo” ima svog predstavnika među 10 najboljih, a to je banjalučki Aqualab Plus d.o.o., dok naredne dvije kompanije dolaze iz Živinica. To su Balu d.o.o. (nespecijalizirana trgovina na veliko sa 2.801 posto CAGR) i Sućo d.o.o. (proizvodnja karoserija za motorna vozila; proizvodnja prikolica i poluprikolica sa 2.481 posto CAGR).

Sancta Domenica d.o.o. Posušje ostvarila je 2.350 posto CAGR, a registrirana je u djelatnosti “trgovina na veliko električnim aparatima za domaćinstvo”. Preventiv d.o.o. iz Mostara (djelatnost agenata i posrednika osiguranja) nalazi se na osmom mjestu sa 2.072 posto CAGR, a listu zatvaraju EH-Solutions d.o.o. Prijedor (proizvodnja metalnih konstrukcija i njihovih dijelova) sa 1.744 posto CAGR i Abi BS d.o.o. Kakanj (cestovni prijevoz robe) sa 1.717 posto CAGR.

Rezultati koje u svom poslovanju ostvaruju brzorastuće kompanije potvrda su njihovog značaja za razvoj domaće ekonomije i indikator da bi im se trebala posvetiti posebna pažnja, kako u pogledu stvaranja pogodnog poslovnog okruženja, tako i kroz strateške programe podrške njihovom uspostavljanju i održivosti, saopćeno je iz Poslovnih novina.
Izvor: Fena