Nastavljaju se pritisci na uposlenike RTV Zenica

Predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica Dijana Bešić uputila je prigovor direktoru i predsjedniku Nadzornog odbora JP RTV Zenica, zbog kako je navela nesavjesnog obavljanja službe radnika naše kuće. Predsjedavajuća tvrdi da su radnici tokom prijenos sjednice u TV programu prekršili Poslovnik o radu Gradskog vijeća, a odgovor na prigovor joj je upućen od strane Uprave i Uredničkog kolegija RTV Zenica.

Predsjedavajuća u svom prigovoru ističe da je tokom posljednje redovne 46. sjednice, nakon izricanja opomene koja nije dovela do prekida neovlaštenog govora i objavljivanja pauze u radu, ekipa RTV Zenica nastavila sa snimanjem i prenosom programa uživo, što je kako tvrdi Bešić kršenje Poslovnika o radu GV Zenica.

Zbog toga predsjedavajuća od direktora i Nadzornog odbora RTV Zenica, traži da se zaustavi ovakvo djelovanje, pozivajući se na član 96. stav 1 Poslovnika o radu vijeća.

Dopis predsjedavajuće GV Zenica

Uprava JP RTV Zenica, u svom odgovoru nakon konsultacija sa Uredničkim kolegijem, napominje predsjedavajuću Bešić, da se dio Poslovnika o radu GV Zenica, na koji se ona poziva ne odnosi na izvještavanje javnosti o radu GV, nego na održavanje reda i mira u sali Gradskog vijeća u toku sjednica, što znači da pauza u radu Gradskog vijeća ne znači i pauzu u izvještavanju javnosti!

Odgovor Uprave JP RTV Zenica

Urednički kolegij RTV Zenica je u vezi sa prigovorom predsjedavajuće Bešić između ostalog u svom zaključku naglasio: „Kao pružalac medijske usluge u potpunosti odbacujemo prigovor Predsjedavajuće, jer se ne temelji na validnim činjenicama i obavještavamo Vas da smo veoma zabrinuti, jer primjeri zahtjeva kao što je ovaj upućen direktoru i Nadzornom odboru RTV ZENICA: „SAD UGASI, A SAD UPALI KAMERU i MIKROFON“, su ništa drugo do još jedno grubo miješanje u rad javnog medijskog servisa i pokušaj uticaja na slobodu uređivačke politike RTV ZENICA“.

Zaključak Uredničkog kolegija RTV Zenica