Održana vanredna sjednica članova Radnog predsjedništva GV Zenica

Članovi Radnog predsjedništva Gradskog vijeća Zenica na današnjoj press konferenciji najavili su da će na narednoj sjednici zatražiti ispitivanje odgovornosti Gradske uprave za teško stanje u Javnom preduzeću Zenicatrans, čiji radnici već tri dana štrajkuju glađu, zbog zaustavljanja linija javnog prevoza, blokade računa i neisplaćenih plata.

Dijana Bešić je podsjetila na odluke Gradskog vijeća, koje je u više navrata tokom ove godine zaduživalo Gradsku upravu i gradonačelnika da poduzmu mjere na rješavanju problema u Javnom preduzeću Zenicatrans Prevoz putnika.

Zaključci Gradskog vijeća iz jula, kojima je zatraženo planiranje sredstava za namirenje duga Poreskoj upravi, te iz septembra da se ta sredstva osiguraju rebalansom budžeta, nisu ispoštovani, a u Nacrtu budžeta za 2020., koji je gradonačelnik povukao sa dnevnog reda posljednje sjednice, nije ni uvršten prijedlog da se za oporavak ovog javnog preduzeća izdvoje prijeko potrebna dva i po miliona maraka.

„Po Statutu Grada, gradonačelnik je odgovoran za izvršavanje odluka Gradskog vijeća“, podsjeća predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenice”, Dijana Bešić.

„Ja samo želim da se zna da smo mi zaista uradili sve ono što je bilo u našoj moći i po zakonu, a da ni jedan od zaključaka (Gradskog vijeća op.a.) nije ispoštovan. Za to bi neko trebalo da snosi odgovornost“, istakla je Bešić.

Članica Radnog predsjedništva Gradskog vijeća, Emina Tufekčić, kazala je da se na sastanku Radnog predsjedništva razgovaralo o tome da se nadležnima u Federalnoj i Kantonalnoj vladi, SIPA-i, MUP-u i Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, uputi zahtjev za utvrđivanje odgovornosti za nesprovođenje zaključaka Gradskog vijeća, jer to je, ukazuje Tufekčić, dovelo do toga da radnici Zenicatransa danas štrajkuju glađu.

Članovi Radnog predsjedništva nedopustivim su ocijenili to što je u budžetu Grada za 2020. neutrošenih 6,5 miliona maraka, a da se ništa od tih sredstava nije planiralo usmjeriti na rješavanje teške situacije u Zenicatransu.

Član Radnog predsjedništva, Ekrem Ćosić, upozorio je građane da privatni prevoznici, koji se od sutra uvode u posao obavljanja javnog prevoza, neće imati obavezu, kao što je ima jedno javno preduzeće, da osiguravaju usluge po prihvatljivim cijenama, izrazivši uvjerenje kako se planski radilo na gašenju Zenicatransa.

Za četvrtak, 16. januara, najavljena je nova sjednica Gradskog vijeća, koje bi tada trebalo ponovo razmatrati Prijedlog budžeta za 2020. godinu. (Sanja Stević)