Pravoslavni vjernici danas obilježavaju Badnji dan

Pravoslavni vjernici obilježavaju danas Badnji dan, kada se pale badnjaci i služe povečerja uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božića.

Božić je dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista. Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana prije 7. januara, božićnim postom, koji predstavlja pročišćenje duha i tijela.

„Ništa više i bolje od poruke mira i dobre volje među ljudima ne možemo ni poželjeti jedni drugima, jer to je ono jedino u čemu oskudijevamo danas. Danas više nego ikad potrebni su nam mir na zemlji i dobra volja među ljudima i narodima. To je vječiti vapaj neba i zemlje za mirom i dobrim odnosima među ljudima. A te vrijednosti nam baš donosi praznik Božić koji je simbol Boga i ljudi i simbol ljubavi“, poručio je, između ostalog, starješina Hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici, paroh Marko Maleš, vjernicima, uoči predstojećeg Božića, uz tradicionalni pozdrav: Mir Božiji – Hristos se rodi.

Marko Maleš

Ovaj radosni porodični praznik obilježava se večeras večernjim bogosluženjem, a uz paljenje badnjaka i tradicionalno narodno veselje u dvorištu Hrama, zenički pravoslavni vjernici će dočekati Hristovo rođenje.

Božićna luturgija biće služena na božićno jutro, u 6 sati u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice, a Crkvena opština i Srpsko prosvjetno, kulturno društvo Prosvjeta u Zenici prirediće 8. januara tradicionalni božićni prijem u prostoru Sokolane. (Sanja Stević)