Dio linija Zenicatransa sutra će redovno saobraćati?

Određen broj autobusa Zenicatransa trebao bi krenuti ujutro na svojim redovnim linijama.

Rezultat je to napora menadžmenta preduzeća da otplate glavnicu duga Poreskoj upravi i odblokiraju račun. Međutim u Sindikatu se ne žele zadovoljiti tim kratkoročnim rješenjem – smatraju da je Zenicatransu potreban reporgram kompletnog duga koji će u ratama otplaćivati iz tekućih prihoda preduzeća, te ne odustaju od deblokade stanice i najavljenog štrajka glađu od ujutro u 7 sati.

Od ranog jutra su radili na tome da se potraživanja Zenicatransa prema Rudniku mrkog uglja prebace na dobavljača goriva, koji će to cesijom riješiti s dužnikom. Sredstva potrebna za isplatu glavnice duga poreskoj, koja se odrekla kamata u iznosu od 80 hiljada maraka, kao i 30 hiljada maraka za nabavku 24 tone goriva obezbijeđena su tokom ranog popodneva i račun je odblokiran.

Međutim u Sindikatu radnika Zenicatransa ne misle da je to rješenje.

Kažu da ne žele da jedni rade, a drugi ne jer sutra ne bi sve linije bile ponovno uspostavljene, ali odaju priznanje direktoru na uloženom trudu da odblokira račun.

I direktor i radnici smatraju da je konačno rješenje u sali Gradskog vijeća.

Još u petak je uprava zahtijevala da radnici odblokiraju Autobusku stanicu, a oni su na zahtjev i Policijske uprave oslobodili mjesta za autobuse međunarodnih i međugradskih linija na zasutavnoj traci ispred stanice. Na pitanje hoće li isplata pola oktobarske plate utjecati na njihovu odluku da odblokiraju stanicu, kažu da je za njih reprogram duga jedino rješenje. Veći dio radnika će sutra nastaviti s blokadom, a u određenoj prostoriji će od 7 ujutro početi sa štrajkom glađu.

S druge strane direktor u narednih dan dva, očekuje poptunu stabilizaciju svih linija Zenicatransa, te moli građane za podršku.

Na pitanje zašto se ranijih godina nisu odlučivali na blokadu i štrajk glađu, predsjednik Sindikata odgovara da nikada nisu bili u ovako teškoj situaciji, bez goriva i plaća, bez osnovnih uvjeta za rad. (Alma Huskić)