Intervju sa sopranisticom Ivanom Lazar, članicom Opere HNK Zagreb

Izvrstan Božični koncert sopranistice Ivane Lazar, stalne članice Opere Hrvatskog narodnog kazališta Zagreb, održan je sinoć u okviru Zenica adventure-a u crkvi Svetog Ilije Proroka Zenica.

Riječ je o umjetnici nagrađivanoj prestižnim nagradama i sa zavidnom i vrlo angažiranom karijerom u susjednoj Hrvatskoj, inače rođenoj Tuzlanki.

Repertoar je podrazmijevao crkvenu muziku vezanu za tematiku Božića

„Počeli smo slavnom „Rejoice greatly“ – arijom iz oratorija Mesija, od Georga Fridriha Hendla, koja govori o tome da treba da se radujemo jer dolazi naš spasitelj, da naš kralj se rađa, zatim uvijek prisutne Ave Maria meditacijske kompozicije koje nas uvode u tajne i ljepote Božića, slavne pjesme kao što je „Cantique de Noel“ od Adolfa Adama, Caccini-eva  „Ave Maria“. „Exultate jubilate „ W. A. Mozarta nije nužno tematski vezan za Božić ali se odnosi na slavljenje Boga iako je festivnog karaktera i za publiku je to zbilja jedan „master peace“. Jako mi je drago što je publika posebno dobro reagirala na Mocartovu kompoziciju. Pjesme smo se trudili prikazati u jednom drugačijem svjetlu, novijoj obradi i zašto moram zahvaliti svom korepetitoru i pratitelju Vjekoslavu Babiću koji je tu dao jedan novi pečat. Iz svake pjesme smo htjeli izvući jednu novu emociju i jedan novi štimung“, kazala nam je Lazar nakon koncerta i nakon što su joj mnogi od posjetitelja prišli da čestitaju na izvrsnoj izvedbi. Inače koncert je bio jako posjećen, što ne treba da čudi, sopranistica Ivana Lazar rado je viđena gošća u našem gradu.

„Zenica ima posebno mjesto u mom srcu, iako u skoro svakom gradu u BiH imam prijatelje. Zeničanka Sanela Redžepagić, mezzosporanistica, s kojom sam radila u sarajevskoj Operi, bila je moja ne samo kolegica i prijateljica, već i „duhovna sestra“, i kada dođem u Zenicu osjetim da je ljubav prema Saneli još jača, kao i tuga i sjeta, ali i radost što sam imala čast poznavati osobu kakva je bila ona“, ispričala nam je s mnogo emocija ova zagrebačka umjetnica.

Njena karijera u Hrvatskoj gdje je otišla studirati iz rodne Tuzle krajem rata u BiH, se kaže postepeno i pravilno razvijala.

„Uskoro, 2021. godine će biti 20 godina od moga debija u Operi u Zagrebu. Dok sam radila male i zapravo najsitnije uloge u Operi, paralelno sam gradila koncertnu karijeru. Nastupala sam sa Zagrebačkom filharmonijom, Sarajevskom filharmonijom, Varaždinskim komornim orekstrom, ali ponajviše sa Zborom Hrvatske radio-televizije. Bilo je tu mnogo komorne i crkvene glazbe, kao i baroka. Uobičajeno je, znate, da operni pjevač svoje najbolje profesionalne godine  ima nakon što doživi 40-e godine života, i zbilja mogu reći da je protekla sezona bila jedna od uspješnijih u mojoj karijeri. Radili smo Mocartovu „Čarobnu frulu“ u kojoj sam imala glavnu ulogu Kraljice noći, koju sam također pjevala i u sarajevskoj Operi i za koju sam dobila nagradu Marijane Radev za najbolje ostvarenje u zagrebačkoj Operi u protekloj sezoni. Prije mjesec dana sam primila nagradu Hrvatskog glumišta, tzv. hrvatski Oskar koji se dodjeljuje svake druge godine za kategorije opera, opereta i mjuzikla. Sada sam u dobroj formi i nadam se da će tako ostati. Za Valentinovo 14. februara 2020. pripremamo premijeru velike opere Lucia di Lammermoor u Zagrebu, gdje također pjevam tu glavnu ulogu i to me neizmjerno veseli i zapravo mi je novi izazov, nakon uloge Kraljice jedna stepenica više“.

Otkrila nam je da joj je upravo Kraljica noći iz Čarobne frule bila najteža uloga u karijeri. Ivana Lazar govorila je i o tome zašto voli barokne opere i kako tu muziku povezuje sa sevdalinkom, koja je nastajala u isto vrijeme. Otkrila nam je također i kako operni pjevači svoju dobru formu moraju održavati poput vrhunskih sportista, o čemu detaljnije saznajte u intervjuu sa sopranisticom Opere HNK-a iz Zagreba koji emitiramo u sutrašnjem (utorak 24.12.) izdanju emisije Popodne s vama Televizije Zenica s početkom u 17:00h.

(Alma Huskić)