Božićna izložba Ernesta Markote u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica

Božićna izložba 2019. upriličena je galerijskom prostoru BNP Zenica, jer ove godine je planirano održati nekoliko blagdanskih koncerata i zato izložba stoji kao prolaz kroz koji prolazimo, obogaćujući naš pogled, spremajući nas da nam glazba dovikne o Otajstvu, koje ne možemo riječima izraziti. 

U izložbi slikar nas vodi čitati početak Lukina evanđelja – pisca Isusova djetinjstva. Za Ernesta možemo reći da je mladi umjetnik velike stvaralačke energije i prodorne intuicije koja mu omogućava gledanje i onoga što nije „pri vidu“, a što na različite načine određuje ljudsko djelovanje. To što nije „pri vidu“ učiniti vidljivim i dati mu oblik očite nazočnosti cilj je koji si je umjetnik postavio. Ove slike snažnog kolorita pomažu našem pogledu čitati ove događaje evanđelja na jedan živ, razigran i uzvišen način. Novina ovog događaja u Ernestovom izražaju je i mistično plavetnilo, koje je tako veličanstveno zaogrnulo događaje Utjelovljenja.

Želja ove izložbe je da priskoči u pomoć našem duhu, koji plovi u svakodnevnici, stalno traga i traži odgovor na mnoga pitanja – da u ljepoti kolorita čita događaje – u kojima Bog ulazi u naš svijet i živi odgovor.

Nekoliko riječi o izložbi uputio je Fra Marko Kepić, a poznatom pjesmom Tiha noć, Orkestar muzičara Grada Zenice, članice Gradskog hora Kasiopeja, ovo su otvorenje oplemenile svojim sviranjem i pjevanjem.(Kenan H.)