Održana edukativna tribina “Stotinu godina od oduzimanja Bošnjačke zemlje“.

Udruženje „Baton“ Zenica večeras je u prostorijama Muzeja grada Zenice organizovalo edukativnu tribinu na temu „Agrarna reforma u Bosni i Hercegovini 1919. – 2019. godine – Stotinu godina od oduzimanja Bošnjačke zemlje“.

Ovom tribinom, kaže Amir Ismić, predsjednik udruženja „Baton“, htjeli smo da  skrenemo pažnju na agrarnu reformu kojom se u novoformiranoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca od Bošnjaka oduzeo ogroman broj zemljišta, što se kasnije odrazilo i na njihov socijalni status. Primarni cilj ove reforme je razbijanje krupnih privatnih posjeda čiji su vlasnici uglavnom bili stranci.

Gost/predavač na tribini bio je prof. dr. Enes Durmišević koji ističe da je od velikog značaja da Bošnjaci poznaju svoju prošlost kao i da obilježavaju značajne datume iz historije Bosne i Hercgovine.

„Važno je sjećati se prošlosti jer samo onaj ko poznaje svoju prošlost može uživati u sadašnjosti ali i imati kvalitetnu budućnost. Sjećanjem na svoju prošlost lahko možemo projicirati svoju budućnost“, istakao je prof. dr. Durmišević koji napominje da nam ovakve tribine pomažu da izgradimo svoju domovinsku i nacionalnu svijest.

Udruženje „Baton“ Zenica narednu edukativnu tribinu posvetit će promociji knjige „Bošnjaci u Splitu“. (Irdina N.)