Pogoršani kvalitet zraka u Zenici najviše šteti hroničnim bolesnicima

Kvalitet zraka u Zenici pred kraj godine drastično se pogoršao. Iako kalendarska zima još nije ni počela, kotlinska magla, pod uticajem zagađenja pretvorena u gusti smog, škodi svim Zeničanima, naročito osobama sa hroničnim bolestima.

U proteklih šest dana, sve monitoring stanice u zraku bilježe visoke koncentracije prašine i sumpor dioksida u zraku, naročito na Bristu, gdje se računa i iznad 200 indeksnih poena. Taj nivo zagađenja se smatra nezdravim za stanovništvo, posebno za osobe s bolestima srca i disajnih organa, plućne i srčane bolesnike, trudnice, djecu i starije osobe, kojima se preporučuje smanjenje bilo kakve fizičke aktivnosti vani.

Zenički ljekar i aktivista, dr Harun Drljević, upozorava – ono što je za Zenicu karakteristično je konstantna izloženost toksinima, koje emituju pogoni industrije čelika.

„U Zenici je zagađenje kontinuirano, za razliku od Sarajeva, koje ima problem samo u zimskim mjesecima. Iz godine u godinu, zdravlje Zeničana je konstantno izloženo toksinima, a da niko ništa ne poduzima. Svaka čast Sarajlijama! Oni su zbog protekla dva mjeseca digli revoluciju i svi mediji bruje o zagađenju u Sarajevu, a Zenicu, k'o da Bog nije ni dao“, komentariše Drljević.

Za razliku od Sarajeva, Zenica ima još jedan ozbiljan problem. Najveći uticaj na zdravlje Zeničana imaju emisije najžešćih organskih otrova, poput benzola i dioksina, karakterističnih u proizvodnji koksa.

„Nivo zagađenja tim otrovima, stanice ne bilježe. Oprema koja nam je na raspolaganju više je dekor, negoli funkcionalan sistem monitoringa“, ukazuje Drljević.

Drljević dodaje da su ovi spojevi otrovni za bijelu krvnu lozu, pulmotoksični su, genotoksični, što znači da imaju interakciju sa humanom DNK, prolaze plancentarnu barijeru i ulaze direktno u ljudski plod.

„Šta to znači, ne smijem ni da vam kažem“, upozorava dr Drljević, apelujući na Zeničane da budu aktivniji u borbi za okoliš.

„Jer priča o ekologiji je priča o ljudskom zdravlju. Zahtijevamo uspostavljanje adekvatnog monitoringa i oštriju kaznenu politiku prema industrijskim zagađivačima. Zagađivači moraju biti disciplinovani, u protivnom plaćaćemo i veću cijenu“, poručuje naš sagovornik.
(Sanja Stević)