Promovisana monografija “Juraj Neidhardt: arhitekt, urbanist, teoretičar, pedagog, publicist”

Promocija monografije  “Juraj Neidhardt: arhitekt, urbanist, teoretičar, pedagog, publicist” autora Ibrahima Krzovića i Tomislava Premerla upriličena je sinoć u amfiteatru Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Juraj Neidhardt bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH, arhitekt i urbanist, sintetičar tradicionalnih elemenata i savremenih dostignuća građevinarstva i arhitekture Bosne i Hercegovine. Svojim prepoznatljivim objektima utkan je u identitet Bosne i Hercegovine.

„On je čovjek koji je usmjerio arhitekturu Bosne i Hercegovine i u njegovo vrijeme dao svjetski dobrinos arhitekturi“, kazao je dipl.ing.arh. Amir Vuk Zec, promotor monografije.

Svoj pečat ostavio je i na grad Zenicu izrađujući prvi Generalni urbanistički plan Zenice 1950. godine, koji je podrazumijevao izgradnju novih stambenih blokova na području zeničkih mahala.

„Zeničani sa ponosom trebaju pokazivati Neidhardtove kuće iako su one možda drugačije valorizovane u današnjem vremenu“, istakao je promotor monografije.

Amfiteatar Politehničkog fakulteta bio je ispunjen skoro do zadnjeg mjesta poštivaocima lika i djela Juraja Neidhardta.

O monografiji su govorili prof.dr. Ibrahim Krzović, Amir Vuk Zec, dipl.ing.arh. te  Doc.dr. Vedad Islambegović.  (Irdina N.)