Batonova tribina “Muslimani na tlu Evrope kroz prizmu posljednjih 500 godina”

Udruženje KPS “Baton” Zenica, na čelu sa predsjednikom dr.sci. Amirom Ismićem, izuzetno brojnoj publici Muzeja grada Zenica, sinoć su priredili još jednu edukativnu tribinu pod nazivom “Muslimani na tlu Evrope kroz prizmu posljednjih 500 godina” .

Ideju da se spomene 320 godina od mira u Sremskim Karlovcima; 300 godina od Požarevačkog mira; 140 godina od Berlinskog kongresa, realizovao je gost predavač, uvaženi profesor Mustafa Spahić-Mujki, retoričar koji je dva sata držao publiku u stanju potpune pažnje.

Nakon uvodnog kalendara kroz kratki dokumentarac, u kojem se između ostalog sporazum Cvetković-Maček od strane susjeda slavi kao važan historijski datum, od kojeg se samo nastavilo vršiti agresiju na Bosnu i Hercegovinu, što se potvrdilo u kasnijim reprizama kojekakvih dogovora, profesor Spahić je svoje izlaganje počeo sa surom iz Kur’ana, da bi se potom oslonio na filozofsku misao Aristotela o retorici, i ponovo se vratio Kur’anu i suri Jusuf, 111 ajet, koji govori o ibretu, to jest čuđenju. “Ljudske pojave nemoguće je matematički mjeriti niti empirijski dokazivati. Dva su generalna odnosa među ljudima: oni koji valjaju i oni koji ne valjaju” ustvrdio je Spahić.

Zatim je te nastavio govoriti o dolasku muslimana na tlo Evrope. “ Muslimani nisu sami, niti osvajačkim pohodom došli u Evropu. Oni su došli na poziv sinova španskog kralja Filipa, kada je u tom kraljevstvu kulminirala anarhija i opće rasulo začinjeno razvratom i brojnim ubistvima.

“Na tlo današnje Španije muslimani su donijeli nauku, kulturu, običaje zdravog življenja, otvarajući brojna javna kupatila koja prije njih nisu ni postojala. Ne smijemo zaboraviti da je prvu geografsku kartu, kao i globus, napravio Muhamed Idrisi,” podvukao je profesor Spahić.

Govoreći o nedavnim istupima predsjednika Francuske Makrona, vratio se duboko u povijest uz činjenicu da od deset križarskih ratova, devet je počelo sa tla Francuske. Iz epa o Rolanu krenula je francuska kultura, te u tome treba tražiti odgovore zašto se tako velika zemlja u svojim istupima svrstava na stranu zla. Period Osmanske vladavine koji je na prostoru Balkana trajao jako dugo, profesor Spahić je ocijenio kao najbitnijim, da nikome nisu bila uskraćena prava na vjeru i slobodu ispoljavanja iste.

O Berlinskom kongresu profesor Spahić je kazao da je isti prvi put na tlu Evrope tretirao muslimane kao narod, garantujući mu pravo na egzistenciju, vjeru, kulturu, imetak, običaje i sl.

U izuzetno nadahnutom izlaganju profesor Spahić nije mogao a da se ne dotakne i dodjele Nobelove nagrade Handkeu. “Šta je tu čudno?, upitao je pa nastavio. “Prije pedeset godina ista je nagrada dodijeljena Andriću koji se družio sa Hitlerom.”

I zaista, onaj ko je izmislio dinamit neće vam poklanjati bombone. Zaključujem u razmišljanju o tribini koja nam mora probuditi uspavana  čula, u cilju temeljitijeg usvajanja znanja o našoj prošlosti, konstantnog učenja sa pozicije sadašnjosti, osloncem na vjeru u Svemogućeg Stvoritelja. 

Piše: Said Šteta, književnik i novinar