Ukupno 38 radnika ArcelorMittala zatražilo liječničku pomoć, 19 i dalje na liječenju

Protekle sedmice na Infektivnom odjeljenju kantonalne bolnice Zenica pregledano je 38 radnika ArcelorMittala koja su se žalila na stomačne tegobe.

Nakon pregleda neki od njih nisu željeli ostati u bolnici pa je tako zbrinuto njih 19. Detaljnim analizama, ustanovljeno je prisustvo salmonele kod 13 radnika. Svi oni su u dobrom stanju i sada su pri kraju liječenja.
„Nije bilo nikakvih komplikacija, niti je bilo najtežih oblika bolesti koje mogu u nekoj varijanti čak biti i letalne“, kaže doktor Ednan Drljević, načelnik Infektivnog odjela Kantonalne bolnice Zenica.
Prema riječima doktora Drljevića proces liječenja pacijenata trebao bi biti završen do kraja sedmice, ali će oni i dalje ostati pod nadzorom kako se zaraza eventualno ne bi proširila na okolinu.
„Dok postoji mogućnost da budu zarazni za okolinu i da oni budu prenosioci bolesti mi ih ne možemo vratiti na posao“, kaže doktor Drljević.
Inače, ova zarazna bolest najčešće se prenosi zaraženim životinjskim mesom ili produkatima od životinja.

dr. Ednan Drljević

Jedan od radnika koji je imao zdravstvenih problema je i Adnan Šabanović sa pogona čeličana.
„Svi smo različitu hranu konzumirali, ali sumnjamo na meso. Tegobe su počele u nedjelju i ponedjeljak. Moj otac je završio u bolnici u ponedjeljak i njemu je konstatovana salmonela. Ja sam se javio u porodičnu medicinu u utorak, sa istim siptomima, dao sam nalaze, pa ćemo vidjeti kakvi će rezultati biti.
Nakon procesa liječenja ocu su rekli da će izaći u petak na kućno liječenje“,
kaže Adnan Šabanović radnik čeličane i dodaje, da su radnici ostavljeni u bolnici i da niko od nadležnih nije došao da razgovara sa njima, da ih pita kako su i kako je do ovoga došlo.

Adnan Šabanović, radnik AMZ

Po prijavi trovanja radnika AMZ na teren je izašla i Sanitarna inspekcija Grada Zenica. U odogovoru Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove na naš upit šta je poduzeto u konkretnom slučaju se kaže: „Odmah po saznanjima o dešavanjima u Restoranu Čeličana, u ArcelorMittalu, zajedno sa predstavnicima Higijensko epidemiološke službe JU Dom zdravlja Zenica, izvršila inspekcijsku kontrolu u pomenutom restoranu. U okviru svoje nadležnosti, sanitarna inspekcija je zabranila rad – odnosno pripremu i usluživanje životnih namirnica do dobijanja urednih izvještaja o mikrobiološkim ispitivanjima uzetih uzoraka životnih namirnica i briseva opće sanitacije. Takođe, naložene su mjere daljeg postupanja: čišćenje, pranje, dezinfekcije, kao i ponovni zdravstveni pregledi uposlenih lica restorana. U toku je provođenje naloženih mjera te će se shodno dobijenim rezultatima dalje postupati“.
Podsjetimo, početkom godine kompanija AMZ je potpisala ugovore sa dva privatna preduzeća i to Salčinović iz Zenice i Sarajlić iz Žepča za ishranu radnika, a nakon što Željezara više nije bila u mogućnosti pružati navedene usluge.
Iako smo u petak tražili informaciju iz kompanije ArcelorMittal o ovom slučaju, do danas iz kompanije nismo dobili odgovor. (Nedžad G.)