“Dan POSEBNIH radosti” za Zenicu

Braća Petrović, Ivan i Andrija, s velikim zadovoljstvom pozivaju sve Zeničanke i Zeničane na „Dan POSEBNIH radosti“, koji organizuju u saradnji sa Centrom za djecu i odrasle s posebnim potrebama u ponedjeljak, 16. decembra 2019. godine.

Ovaj događaj započet će izvođenjem kraće predstave djece s posebnim potrebama „Petar Pan“ na maloj pozorišnoj sceni BNP-a „Žarko Mijatović“ sa početkom u 17,00 sati, te se nastaviti bogatom i zanimljivom izložbom rukotvorina u prostorijama Cabaret cluba. Izložba će biti prodajnog karaktera, a cjelokupna sredstva ostvarena prodajom namijenjena su njenim autorima – zeničkoj djeci s posebnim potrebama.

Javnosti je poznato da braća Petrović svake godine pred zimske praznike tradicionalno s Centrom realizuju određene projekte s ciljem promocije izuzetnih vještina i sposobnosti djece s posebnim potrebama, te ukazivanja našoj lokalnoj zajednici o važnosti njihove nesmetane integracije u redovne životne tokove. Ipak, „Dan POSEBNIH radosti“ izdvaja se po značaju u odnosu na sve dosadašnje prigode ovakve orijentacije i po tome što se istim želi naglasiti potreba za obezbjeđenjem odgovarajućeg prostora u našem gradu, koji će ovoj populaciji naših sugrađana služiti u svrhe dnevnog centra, kakav imaju drugi mnogo manji gradovi u Zeničko-dobojskom kantonu. Ovakav neopravdan nedostatak, nažalost, uzrokovao je spriječenost na strani Dnevnog centra Zenica u organizovanju dana otvorenih vrata, za razliku od dnevnih centara u Visokom, Tešnju i Maglaju. No, veliki entuzijazam i motivacija braće Petrović, inspirisani upravo višegodišnjim uspješnim iskustvom rada u ovakvim projektima sa djecom s posebnim potrebama, potaknule su ih da za zenički dnevni centar prirede zamjenu za dane otvorenih vrata u vidu „Dana POSEBNIH radosti“, čijim nazivom žele ujedno potencirati i na optimistički stav iskazan parolom: „Ko ima volje, nađe i načina“ pa time dodatno ohrabre roditelje ovih mališana u njihovom istrajavanju za odgovarajućim prostorijama dnevnog centra u našem gradu.

Velike darovitosti djece s posebnim potrebama motivi su i najavnog plakata specijalno dizajniranog povodom ovog događaja, na kojem se organizatori srdačno zahvaljuju Ahmedu Jašareviću iz Zenice.

„Pozivamo sve naše sugrađane da dođu na „Dan POSEBNIH radosti“, uživaju u predstavi koju će za njih izvesti ova naša čuda od djece, te kupovinom njihovih rukotvorina pokazati im svoju podršku u njihovoj borbi za status ravnopravnih članova naše zajednice, koji neupitno zaslužuju. S obzirom da nam se bliži vrijeme praznika, smatramo da je prodajna izložba idealna prilika za kupovinu poklona, izrađenih s neopisivom ljubavlju, maštom i strpljenjem. Vaša posjeta ovom danu je skromni ljudski gest, koji nekome znači i previše. Ali emocije kojima ćete biti nagrađeni su najčišće radosti koje jedno ljudsko biće može osjetiti“, poručio je Ivan Petrović i naglasio: „Biti osoba s posebnim potrebama, ne znači biti „manje“ osoba, nego posebna osoba.“