ZENICA ADVENTURE: Najbolja glumica 5. IFET-a Ermina Nišić

Svečanom dodjelom festivalskih nagrada završen je danas 5. internacionalni festival edukativnog teatra, realizovan u okiviru Zenica adventure-a. Ceremonija dodjela upriličena je na velikoj sceni nakon što je odigrana posljednja predstava na ovogdišnjem IFET-u “Talas hladnog vremena”.

Riječ je o predstavi reditelja Miroljuba Mijatovića prema tekstu Čarlsa Vena, koja govori o o tišini koja je zavladala u selima.

Upriličena je potom i svečana ceremonija dodjele festivalskih nagrada, kako ovogdišnjeg IFET-a tako i festivala dramskog stvaralaštva vrtića i škola ZDK.  Nagrada za najboljeg glumca ove smotre  dodijeljena Ishaku Varupi  za ulogu Davida Štrbca u predstavi „Jazavac pred sudom“ u izvedbi Osnovne škole „Edhem Mulabdić“ Zenica.

Dodjeljene su nagrade najboljima za scenografiju, muziku, likovnost, dramski tekst, kao i grand pri nagrada IFETA „Daska koja život znači“ za najboljeg glumca Milanu Bogdanoviću za ulogu u predstavi „Šta je zapravo uradio Tom?“ u produkciji DIS Pozorišta mladih Banja Luka i za najbolju glumicu Ermini Nišić za ulogu Beti u predstavi „Talas hladnog vremena“ u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Prema odluci Žirija publike Nagrada „Daska koja život znači“ za najbolju predstavu dodijeljena je predstavi „Bajka o izgubljenom vremenu“ u produkciji Pozorišta lutaka Mostar. Prema riječima šefa Marketinga zeničkog pozorišta Elvira Škilje ovogodišnji IFET posjetilo je oko 3.000 mališana i osnovaca sa područja našeg i susjednog kantona.

Drugi Zenica adventure organizuje Grad Zenica uz tehničku realizaciju JP RTV Zenica i u koprodukciji sa partnerima festivala: Bosansko narodno pozorište, Muzej grada Zenica, Župa Svetog Ilije, HKD „Napredak“, Crkvena opština Zenica, SPKD Prosvjeta, Savez izviđača Grada Zenica, Institut Yunus Emre, MC Condor, Udruženje poslodavaca Zenica, JP Tržnica, JP za upravljanje i održavanje sportskih objekata, Gradska kafana. (Alma Huskić)