Edukativni događaj o efikasnijim načinima upotrebe energije

Danas je u našem gradu, u organizaciji Green economic development-a upriličen edukativni događaj na kojem su se svi građani Zenice imali priliku upoznati sa efikasnijim načinima upotrebe energije i primjerima dobre prakse u svakodnevnom životu.

Uz izloženu edukativnu maketu energetski efikasne kuće, Zeničani su mogli čuti da se primjenom mjera energijske efikasnosti postiže efikasnija upotreba energije, čime se značajno doprinosi očuvanju okoliša, te se istovremeno ostvaruju i značajne finansijske uštede.

Prije svega, postoji nekoliko nivoa mjera energetske efikasnosti, koje su uvjetovane finansijskim statusom potencijalnog kupca. Međutim, svaka osoba može voditi računa o gašenju svjetla kada joj isto više nije potrebno, isključivati prenosno računalo, mijenjati klasičnu sijalicu LED sijalicama, kupovati uređaje s oznakom A++ itd.“,  kazala je za portal Zenicainfo.ba Danijela Kardaš, projektna asistentica na projektu Zeleni ekonomski razvoj.

Mjere energetske efikasnosti mogu podrazumijevati i veće finansijske izdatke stoga se pojedine osobe odlučuju za mijenjanje stolarije ili postavljanje fasade. No, svaki ovaj potez uvjetovan je sviješću samog korisnika.

Ovaj projekat u našoj zemlji implementira UNDP, uz finansijsku podršku Vlade Švedske, a u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Fondom za zaštitu okoliša FBiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS-a, ali i drugim partnerima. (Lamija Pojskić)