Usvojen Nacrt izmjene Regulacionog plana Centar 2

Gradsko vijeće Zenice je na svojoj posljednjoj sjednici usvojilo Nacrt izmjena Regulacionog plana za područje gradskog centra, kao i Regulacioni plan za privrednu zonu Zenica – Sjever. Radi se o prvim na Vijeću usvojenim planskim dokumentima takve vrste.

Nekoliko mjeseci je Gradska uprava pokušavala na dnevni red sjednica Vijeća uvrstiti regulacione urbanističke planove koji će predefinisati fiziononomiju urbanih dijelova Zenice i stvoriti uslove za njenu novogradnju. Jučer je Nacrt izmjena Regulacionog plana Centar 2, koji predviđa arhitektonske intervencije u samom srcu grada, prošao glatko, bez mnogo rasprave i bez glasova protiv.

Vijećnik SDA u Gradskom vijeću, Almir Dračo, zatražio je da ovaj dokument, s obzirom da se radi o samom centru grada i bitnim arhitektonskim intervencijama, Vijeće razmatra na tematskoj sjednici, ali mu je odgovoreno kako mnogo značajnih dokumenata čeka na usvajanje do kraja godine, pa to u ovom trenutku nije moguće.

„Ja znam da će ovdje biti dosta primjedbi na Park. Ono što mi je i sada sugerisano je da pitam: gradonačelniče, možete li mi obećati da Park neće biti rađen, jer će to interesovati građane, sto posto“, kazao je za govornicom samostalni vijećnik, Dženan Dedić.

„Apsolutno da ću ja na javnoj raspravi reći: Park mora, vizavi zelenih gradova, ostati netaknut, trebamo ga samo uljepšati. Ja se u ovo ne razumijem, ali razumijem da u tom parku ne bi trebalo biti zgrada. I to ću ja na javnoj raspravi tražiti. To vam obećavam“, odgovorio mu je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

Na nova arhitektonska rješenja, predložena Nacrtom izmjena Regulacionog plana Centar 2, moći će tokom javne rasprave uticati i građani.

Uslijedila je isto toliko efikasna rasprava i jednoglasno usvajanje Regulacionog plana za Poslovnu zonu Zenica-Sjever, pa su vijećnici poželjeli da se djelotvornost Gradskog vijeća u tom pravcu i nastavi.

Vijećnik SDP-a, Almir Babajić, pitao je kada će doći vrijeme da Vijeće razmatra prijedlog za Regulacioni plan u zoni Zenica-Jug i kada bismo mogli očekivati da se na ovaj lokalitet uvedu investitori.

Savjetnik gradonačelnika Zenice, Mirsad Heleg, upoznao je Vijeće o fazama u pripremi Regulacionog plana za Poslovnu zonu Zenica-Jug, za koju su urbanistička rješenja već donesena. Očekuje se da će master plan poslovne zone biti izrađen do kraja godine, nakon čega će urbanistička rješenja biti predstavljena Gradskom vijeću. (Sanja Stević)