Završeno obilježavanje manifestacije “Dječije nedjelje”

Udruženje „Medica“ Zenica i JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK, zajedno sa šesnaest partnerskih organizacija danas su obilježili završnicu manifestacije obilježavanja „Dječije nedjelje“. Ovom događaju prisustvovali su nagrađivani učenici osnovnih škola sa područja ZDK, politički predstavnici, ali i mnogi drugi gosti.

Današnja završna manifestacija predstavlja inovativan način činjenja svijeta boljim mjestom za život, kako same djece, tako i nas odraslih. Bila je ovo idealna prilika za predstavnike nadležnih institucija, odnosno za predstavnike ministarstava i lokalne zajednice da podrže nagrađenu djecu“,  kazala je tom prilikom za portal Zenicainfo.ba Sabiha Husić, direktorica Udruženja „Medica“.

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK u svom budžetu posjeduje transfer za obilježavanje „Dječije nedjelje“ u iznosu od 30.000 KM.

Ova sredstva odlučili smo dati Udruženju ‘Medica’ i JU Centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama ZDK, povodom svih manifestacija, te smo i na taj način podržali obilježavanje ‘Dječije nedjelje’. Konvencijom Ujedinjenih naroda definisana su prava djeteta, te i naše resorno ministarstvo, u skladu s tim, želi poboljšati uslove života djece ZDK“, poručuje resorna ministrica Azra Šabanović.

Ovom prilikom uručene su diplome i prigodne novčane nagrade učenicima osnovnih škola ZDK, za najbolje literarne i likovne radove.

Isto udruženje jutros je organizovalo konferenciju za medije prilikom koje je bilo govora o značaju i primjeni Istanbulske konvencije u BiH. Građani moraju znati da su dužni prijaviti nasilje u komšiluku. Ne moraju se predstaviti policiji prilikom prijave, ali negiranje toga što čuju jednim dijelom predstavlja saučesništvo, jedan je od zaključaka današnje konferencije.
(Lamija Pojskić)