Za subotu najavljeni protesti i u Zenici zbog dešavanja u Zavodu Pazarić

Povodom dešavanja u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine u  u Pazariću, za subotu, 23. novembar, u Zenici su zakazani protesti.

Ovaj skup se organizuje na inicijativu Adilhajde Siva, uz podršku Facebook grupe “Tako to žene rade”. U nastavku pročitajte poziv koji je upućen medijima.

“Šokirana i zatečena snimcima i fotografijama štićenika, posebno djece, Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, uz podršku i inicijativu članica fb grupe „Tako to žene rade”, čiji sam osnivač, ovim putem obaviještavam građane, medije i druga zaintersirana lica da će se dana 23.11.2019. godine (subota), s vremenskom periodu od 12:00 do 13:00 sati na Trgu Alije Izetbegovića održati mirni skup pod nazivom 00:00 h (Ponoć), što označava mrak u kojem se bh. društvo već duže vrijeme nalazi. Skup je reakcija  na dešavanja u navedenom zavodu, čiji je cilj izražavanje ogorčenosti  uslovima i tretmanom djece i druge omladine u Zavodu u Pazariću. Ukazaćemo na potrebu hitnog rješenja uslova i tretmana štićenika zavoda kao i provođenja odgovarajuće kriminalističke istrage radi rasvijetljavanja činjenica koje su dovele do ovakvog stanja, te eventualnog procesuiranja odgovornih. Vezati bolesnu djecu u 21. stoljeću je nedopustivo, liječiti ih neadekvatnim lijekovima, držati ih gladnima su obilježja bića mnogih krivičnih djela, zato pozivam sve građane, majke, novinare da isprate skup jer itekako se tiče svih nas”.