Infrastruktura kao preduslov privrednog razvoja

Danas je upriličena ceremonija povodom završetka projekta „Izgradnja saobraćajnice 7, 7a i 7b sa pratećom komunalnom infrastrukturom“ u Poslovnoj zoni Zenica 1.

Projekat „Izgradnja saobraćajnice 7, 7a i 7b sa pratećom komunalnom infrastrukturom“ u Poslovnoj zoni Zenica 1 je projekat od velikog značaja za budući razvoj grada, privlačenje kako domaćih tako i stranih ulagača, te otvaranje firmi koje će zapošljavati veliki broj ljudi.

„Poslovna zona je, čini mi se, otvorena 2001. godine, ali je bila zamrla. Gradska uprava na čelu sa mnom je sve uradila da postanemo najprivlačniji za investiranje. Za nepune dvije godine prodali smo 29 lokacija, a imamo još 11 zahtjeva za lokacije koje trebamo prodati. To je jedino čemu Zenica treba da teži“, rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Šta ovaj projekat zapravo znači za budućnost Zenice iz ugla poslodavaca, rekao je Mladen Perić.

„Ovo je i za vas i za nas lutrija. Ovo je jedan odličan projekat, koji će vama mladima obezbijediti budućnost u ovom gradu. Zahvaljujući ovim projektima nećete morati ići iz ovog grada. Ovo je jedna nova i mlada ekonomija, koja će donijeti budućnost Zenici. Ovdje sada imamo prodatih više od 20 parcela, a to će u budućnosti značiti 20 hala. Koliko će zapošljavati ljudi? Od ovih 20 hala da dvije naprave velike projekte biće sasvim dovoljno za dobro razvijanje našeg društva, a da ne govorimo o 20 projekata“, rekao je Mladen Perić, predsjednik Skupštine poslodavaca Zenice i predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja poslodavaca ZDK.

Vrijednost projekta „Izgradnja saobraćajnice 7, 7a i 7b sa pratećom komunalnom infrastrukturom“ u Poslovnoj zoni Zenica 1 je 700.000 KM. Projekat je sufinansian sredstvima Federalnog ministarstva razvoja, obrta i poduzetništva u iznosu 250.000 KM, te sredstvima Ministarstva privrede ZDK 150.000 KM. Preostalih 300.000 KM su realizovana iz budžeta Grada Zenice. (Ajna Nikontović)