Centralna mevludska svečanost održana u Ensar džamiji u Zenici

Centralna mevludska svečanost Medžlisa IZ-e Zenica u okviru manifestacije “Želja za Resulom”, održana je u subotu, na dan Mevluda, 12. Rebiu-l-evvel, u džematu Ensar.

Program je održan pod motom: Muhamed, a.s., – ljepšeg dara ljudskom rodu ne treba, a uz učenje Kur’ana, salavata i spjevova- mevluda o Pečatu poslanstva, Muhammedu, a.s.

Svečanosti su prisustvovali svi imami Medžlisa Zenica i ovom džematu i džematlijama podarili prelijep ambijent Ensar džamije u ovom mubarek danu.
Cijenjenom skupu se kratko obratio glavni imam mr. Jakub ef. Salkica ukazavši na prisustvo imama kao oličenja snage naše zajednice posebno u ovom danu kada se prisjećamo Muhameda, a.s., i Ummeta.

Govorivši poruke mevludskog datuma, hafiz Harun ef. Efendić je između ostalog citirao: U Buharijevom «Sahihu» je zabilježeno: “Rekao je Urve: ‘Suvejba je robinja koja je bila u Ebu-Lehebovom vlasništvu te ju je Ebu-Leheb pustio na slobodu. Ona je dojila Muhammeda, ‘alejhis-selam. Kad je umro Ebu-Leheb, neki članovi njegove rodbine su ga vidjeli u snu u lošem stanju, pa mu je rečeno: ‘Kako ti je?’ Rekao je: ‘Nejmam nikako mira. Jedino se zbog Suvejbe, koju sam pustio na slobodu, napajam malom količinom vode’, te je pokazao vrh kažiprsta, ‘i toga dana mi se kazna ublažava; to je ponedjeljkom’, a to je zato što je bio ponedjeljak kad je Suvejba obradovala Ebu-Leheba viješću o Muhammedovom rođenju te ju je on oslobodio”.

Svečanost je završena učenjem Kur’ana i dove. Milostivi Allahu, učini da nam uzor bude Muhammed a.s. i njegovi dobri ashabi. Amin.