Na snazi narandžasto upozorenje zbog vremenskih neprilika

Upozorenje je izdato zbog obilnije kiše i jakih udara vjetra južnog smjera. Padavine se očekuju u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne, a vjetar u cijeloj zemlji.

Narandžasto upozorenje izdato zbog nepovoljnih vremenskih prilika u Bosni i Hercegovini ostaje na snazi do jutarnjih sati u srijedu

Upozorenje se odnosi na utorak i do šest sati u srijedu.

Prognozirana količina iznosit će padavina većinom između 30 i 60 litara po metru kvadratnom, u Hercegovini lokalno i do 80 litara. Udari juga očekuju se od 50 do 65 kilometara na sat, u večernjim satima lokalno mogući i olujni udari juga do 80 kilometara na sat, prognoze su meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine.

Danas će u većem dijelu zemlje preovladavati pretežno oblačno i vjetrovito vrijeme. Više sunčanog vremena može se očekivati na sjeveru zemlje. Prije podne slabije padavine moguće su na području Hercegovine i jugozapada Bosne. U drugoj polovini dana jačanje padavina u Hercegovini i jugozapadnim područjima Bosne gdje se većinom prognozira između 30 i 60 litara padavina po metru kvadratnom, u Hercegovini lokalno i do 80 litara. U većem dijelu Bosne prolazno je moguća jača kiša tokom noći na srijedu. Vjetar umjeren i jak južnog smjera, sa udarima od 45 do 65 kilometara na sat. Od poslijepodnevnih sati prema kraju dana lokalno su mogući i olujni udari vjetra i do 80 kilometara na sat. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se uglavnom između 16 i 22 stepena.

U Sarajevu vrijeme će biti pretežno oblačno. Kiša se očekuje od kasnih poslijepodnevnih sati i tokom noći na srijedu. Najviša dnevna temperatura zraka oko 21 stepen.

U srijedu u Bosni i Hercegovini očekuje se pretežno oblačno vrijeme. Više padavina u Hercegovini gdje se prognozira između 20 i 50 litara padavina po metru kvadratnom. U Bosni slabije padavine. Jače jugo moguće je u jutarnjim satima. Tokom dana vjetar slab do umjerene jačine istočnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13, na jugu zemlje do 16, a najviša dnevna temperatura zraka iznosit će uglavnom između 14 i 19 stepeni.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini očekuje se umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prolazna slaba kiša moguća je u jutarnjim satima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11, na jugu zemlje do 13, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15, na jugu zemlje do 17 stepeni.

U petak u Bosni i Hercegovini očekuje se novo jače naoblačenje koje će usloviti kišu. Jača kiša moguća je u Hercegovini. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 3 i 7, na jugu zemlje do 11, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 16, na jugu zemlje do 18 stepeni.

N1 BiH