“Ježeva kućica” premijerno početkom decembra u BNP-u

Predstava za djecu, „Ježeva kućica“, po tekstu Branka Ćopića i režiji Miroljuba Mijatovića, premijerno će biti izvedena na Maloj sceni Bosanskog narodnog pozorišta početkom decembra.

Radi se o koprodukciji Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a, te Centra za kulturu Zavidovići, i Kulturno sportskog centra Zavidovići. “U pitanju je klasik školske lektire i prva knjiga, nakon pjesmica i slikovnica, koju mališani čitaju u školi“, podsjeća Miroljub Mijatović, reditelj predstave. Radi se o edukativnoj basni o ježu koji je kulturan, vaspitan i pažljiv, i njegovim nevoljama sa društvom u kojem živi upravo zbog tih osobina. “Priča je to iz koje mališani mogu puno naučiti, kako se odnositi prema drugarima, kako cijeniti vrijednost svog doma u ovom čudnom vremenu kada je veliki broj ljudi napustio svoje domove“, kaže Mijatović. Uloge u predstavi, u zeničkoj podjeli tumačiće Anđela Ilić, Lana Zablocki i Ermina Nišić. „Mislim da je ovo jedna od predstava kojom ćemo najmlađoj publici uputiti vrlo jaku poruku da shvate šta je dom i kuća i kako cijeniti ono što imamo, i da cijenim svoje“, ističe Ermina Nišić, glumica.

Mirza Bajramović je saradnik za scenske umjetnosti u Javnoj ustanovi Kulturno sportski centar Kakanj i glumac u ovoj predstavi. Kaže da uživa u radu na njoj. Ulogu u predstavi tumači i Adem Smailhodžić iz Centra za kulturu Zavidovići. “Ježeva kućica“ na scenu se postavlja povodom sedamdestog rođendana Bosanskog narodnog pozorišta, ali i sedamdeset godina od prvog objavljivanja ovog slavnog Ćopićevog teksta.(Danko T.)