Zbog nedostatka kvoruma GV Zenice danas nije usvajalo Nacrt Akcionog plana zelenih gradova

Zbog nedostatka kvoruma, Gradsko vijeće Zenice danas nije usvajalo Nacrt Akcionog plana zelenih gradova.

Ovaj opsežni dokument, na kojem je stručni tim, uz tehničku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj, radio duže od godinu dana, ipak će biti upućen u javnu raspravu, najavio je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

„Vjećnička većina, koja se krije, ali ja ću to javno reći: SDA, A-SDA i SBB, nisu htjeli da zakažu sjednicu Gradskog vijeća. Da se ne bih osramotio, ja sam je zakazao, kako bi ljudi su došli, prezentovali ovaj strateški dokument. Građanima treba čist zrak i čista okolina“, kazao je u izjavi medijima gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

Podsjetio je da je putem Stručne službe Gradskog vijeća na vrijeme članovima Radnog predsjedništva dostavio materijale za održavanje Treće tematske sjednice vijeća, na kojoj je trebalo da se razmatra Nacrt Akcionog plana zelenih gradova za Grad Zenicu. Sjednica nije zakazana, kvoruma nije bilo, pa se prisutni vijećnici o ovom dokumentu nisu ni izjašnjavali. Bez obzira na to, Kasumović je, nakon prezentacije, najavio da će odobriti upućivanje Nacrta Akcionog plana zelenih gradova za Zenicu, u javnu raspravu.

Ovim dokumentom su identifikovani prioritetni infrastrukturni projekti fokusirani na okolinska pitanja, uslove i mogućnosti za unapređenje okolinskih aspekata života u Zenici, sa prijedlogom ključnih aktivnosti, investicija, rokova i izvora finansiranja.

U izradi Akcionog plana zelenih gradova za Grad Zenicu, koju je finansirala Vlada Austrije, učestvovali su stručnjaci iz Velike Britanije, Poljske, Japana, Španije…

Sadrži projekte, za koje treba pronaći investitore, kod domaćih i stranih institucija, vlada i ambasada u BiH.