U KPZ-u Zenica problemi između direktora Kahrića i pomoćnika Jabandžića

Direktor Kazneno-popravnog zavoda Zenica Redžo Kahrić i njegov pomoćnik, bivši direktor tog zavoda Hidajet Jabandžić, imali su međusobnih nesuglasica koje će, vrlo je izvjesno, rezultirati pokretanjem disciplinske prijave protiv ovog potonjeg.

Osim posla u KPZ Zenica, Jabandžić radi i kao stalni sudski vještak Zeničko-dobojskog kantona za oblast medicine, tačnije specijalističke psihijatrije, te se 24. oktobra, za vrijeme radnog vremena, zaputio na važno suđenje na kojem je trebalo da prisustvuje kao vještak.

Direktor Kahrić mu, s druge strane, nije dao odobrenje za izlazak, što mu je navodno i pismeno potvrdio. Problemi su nastali kada je Jabandžić ipak krenuo da izađe iz kruga KPZ-a Zenica, u čemu su ga, navodno, i fizički pokušali spriječiti.

Jabandžić je sljedećeg dana, prilikom dolaska na posao, ponovo imao problema, zbog čega je uzeo godišnji odmor. Kahrić će to vrijeme iskoristiti da spremi dokumentaciju kako bi podnio disciplinsku prijavu.

Niti Kahrić, niti Jabandžić bez odobrenja Ministarstva pravde FBiH nisu željeli govoriti javno o međusobnim nesuglasicama, koje mogu utjecati na funkcionisanje rada zatvora budući da su obojica veoma utjecajni u zavodu. No, potvrdili su da je određenih problema bilo.

Potvrdio nam je to i Ivan Ćosić iz Ministarstva pravde FBiH, kazavši da je Hidajetu Jabandžiću dato doznanja da, sukladno pravilima, za privatne poslove u sklopu radnog vremena mora tražiti odobrenje direktora.

Nesuglasice između Kahrića i Jabandžića samo su jedan od niza dokaza da stvari u tom zavodu ne funkcioniraju najbolje, što dobrano može utjecati na sigurnosnu situaciju unutar oronulih zidina gdje su smješteni zatvorenici osuđeni na najmanje pet godina robije za najteža krivična djela.

Nezvanično saznajemo da su tri službenika KPZ-a Zenica, zbog cjelokupne situacije u tom zavodu, tražila premještaj u KPZ Sarajevo. Napetost unutar zatvora raste i zbog toga što je aktuelni direktor zeničkog zatvora Redžo Kahrić prije sedam-osam mjeseci trebalo da ode u penziju.

Podsjećamo, i osuđenik Adnan Šerak je 16. septembra 2019. prebačen u KPZ Sarajevo zbog, kako se to navodi u službenoj odluci u koju je portal Klix.ba imao uvid, problema u odvijanju njegovog resocijalizacijskog tretmana i podnošenja tužbi na rad službenog osoblja KPZ Zenica.

Potvrdio nam je to tada i federalni ministar pravde Mato Jozić, kazavši kako je Adnan Šerak prebačen u KPZ Sarajevo iz sigurnosnih razloga.

izvor: Klix.ba