Povećano zagađenje tokom protekle sedmice

Nivo zagađenja zraka u proteklih sedmicu dana na području Zenice kreće se u rasponu od nezdravog do vrlo nezdravog.

Prema mjerenjima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, dostizao je vrijednosti od blizu 260, sa dnevnim prosjecima većim od 200 indeksnih poena.

Tokom dana, koncentracija prašine u Tetovu kretala se od 116 do 228 mikrograma po kubnom metru zraka. Prema aktuelnim zakonskim odredbama, dozvoljena prosječna 24-satna vrijednost prašine u zraku je 50 mikrograma po kubnom metru zraka, a najviša dozvoljena u toku dana je 100. Dnevni prosjek koncentracija krupne prašine od 55 mikrograma, na jednoj mjernoj stanici, ne smije se prekoračiti više od 35 puta u jednoj kalendarskoj godini. U tom slučaju, aktiviraju se alarmi i ljudi upućuju na mjere predostrožnosti, zbog lošeg uticaja zagađenja za zdravlje.

S obzirom na povećane koncentracije sitne i krupne prašine, sumpor-dioksida i azotnih oksida i prema standardnom mjerenju indeksa zagađenja, kvalitet zraka na području Tetova jučer i danas je ocijenjen vrlo nezdravim, a na ostalim lokacijama gdje se vrše mjerenja, u Centru, Radakovu i Vranduku, za skalu manje lošim.

U takvim uslovima, upozorava se na moguće posljedice po zdravlje stanovništva, naročito kod osoba sa respiratornim oboljenjima i ljudima se sugeriše izbjegavanje dužeg boravka vani.

Zagađen zrak je u direktnoj vezi sa bolestima opasnim po život. Procijenjeno je da svake godine bolesti uzrokovane zagađenim zrakom ubijaju oko devet miliona ljudi, a od tog broja, oko 600.000 su djeca mlađa od pet godina.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, po broju umrlih od bolesti izazvanih zagađenim zrakom, Bosna i Hercegovina je najgora u Evropi i druga najgora zemlja na svijetu, iza Sjeverne Koreje.(S.Stević)