Panel diskusija “Mladi govore o problemima mladih”

Sinoć je u Muzeju Grada Zenice, dio projektnog tima Filozofskog fakulteta sa kulturoloških studija, organizovao događaj pod nazivom „Mladi govore o problemima mladih“.

Događaj je finansiran od strane TPO fondacije u sklopu Nira lideri projekta. Nakon prođene obuke, mladi iz Zenice napisali su projekat i mapirali mlade i njihove probleme kao fokus sinoćnje panel diskusije.

Istakli su problem nepovezanosti fakulteta u našoj lokalnoj zajednici, odnosno, na zeničkom univerzitetu.

„Ne postoji međusobna saradnja na fakultetima Univerziteta u Zenici. Osim toga, govorili smo o tome koliko su mladi aktivni u našoj lokalnoj zajednici. Došli smo do zaključka da je aktivizam mladih na lošem nivou, ali ipak postoji, a mi smo dokaz da je tako. Mladi nemaju često priliku za javni govor i svoj aktivizam“, istakla je Nerdžis Čaplja, projektna koordinatorica.

Još jedan od gorućih problema o kojima su mladi sinoć govorili je nemogućnost da svoja teorijska znanja sa fakulteta primijene u praksi.

Panelisti na sinoćnjoj diskusiji bili su prof. dr. Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport; Mirza Džananović i Sedin Habibović, univerzitetski profesori; Maja Grbavica, studentica koja je prijavila rad; te Afan Abazović, koji je govorio o svom rado i saznanju kroz NVO sektor. (Ajna N.)