U Zenici studenti odsjeka “Softversko inženjerstvo” na takmičenju tražili IT rješenja protiv zagađenja

CodeSmash Hackathon, takmičenje za studente Politehničkog fakulteta Univerziteta u Zenici, organizovali su kompanija Softray Solutions d.o.o. Sarajevo i Politehnički fakultet u prostorijama Impulsnog kreativnog centra u agenciji ZEDA, s ciljem da na jednom mjestu okupe kreativne umove spremne na izazov da osmisle inovativna rješenja na zadatu temu.

Tema ovog hackathona bila je “IT rješenja protiv zagađenja”, a 30 studenata u šest timova, uz stručnu podršku mentora, imali su zadatak da dizajniraju računarsku aplikaciju koja bi mogla doprinijeti smanjenju akutnog zeničkog problema – prvenstveno zagađenog zraka, ali i rješavanju svih drugih aspekata zaštite životne sredine.
Pokrovitelj takmičenja, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, obezbijedilo je vrijedne nagrade za tri prvoplasirana tima, a ostali timovi dobili su utješne nagrade od sponzora takmičenja: Unicredit banka, BH telekom, CompExpert i ITC. Takmičenje je počelo kratkim prezentacijama dva zenička instituta čiji je zadatak praćenje stanja okoliša i zdravlja stanovništva, kako bi se takmičarima pružile najaktuelnije informacije o stanju okoliša u Zenici.
Nakon cjelodnevnog vrijednog rada svih timova, ubjedljivo najviše bodova i prvu nagradu u iznosu od 5.000 KM osvojio je tim studenata prve godine studija “FirstTech”, a ideja koju su oni predstavili, razradili i dizajnirali je računarska igra “ZEko” u kombinaciji s elektronskom karticom. U igri korisnici skupljaju bodove za svaku aktivnost koja doprinosi zaštiti okoliša: manje korištenje motornih vozila, pješačenje, vožnja biciklom, reciklaža otpada, i sl. Prikupljeni bodovi koriste se za ostvarivanje popusta pri kupovini domaćih eko-prihvatljivih proizvoda, čime se i proizvođači potiču na zaštitu okoliša i smanjenje zagađenja, a sve je upakovano u inovativan dizajn. Tako su studenti pokazali maštovitost, jako visoku svijest i želju da unaprijede sredinu u kojoj žive.
Drugu nagradu u iznosu od 1.500 KM osvojio je tim “Lešinari” s projektom “Go electric” čija ideja je sistem javnog pprevoza s dijeljenim električnim romobilima, a treću nagradu u iznosu od 1.000 KM osvojio je tim “Code Ninjas” s projektom “Green Force” – mobilna aplikacija za pošumljavanje i pomoć pri sadnji drveća – prirodnih filtera za zagađeni zrak.
Najvažniji rezultat ovog takmičenja su nova iskustva i oslobođena kreativnost studenata, timski rad, te jačanje saradnje između univerziteta i privrede. Politehnički fakultet, ovim je dokazao da uprkos hroničnom nedostatku prostora, s ograničenim kadrovskim kapacitetima, u saradnji s IT kompanijama može biti motor razvoja i skore promjene ekonomske slike Zenice.(Sanja Stević)