Ravna stopala i nepravilno držanje sve izraženiji problem kod predškolske djece

Nakon završenih redovnih sistematskih pregleda predškolske djece ustanovljen je veći broj, u odnosu na ranije godine, onih koji imaju ravna ili spuštena stopala, te mnogo djece koja imaju problem sa nepravilnim držanjem.

Sva djeca kod kojih su uočene nepravilnosti upućena su na dalje pretrage. „Ravna stopala znače slabost mišića stopala a ona se razvijaju tokom rasta i razvoja. Pravilan izbor obuće, te omogućiti djeci hodanje po neravnim površinama je najbolje što mogu roditelji priuštiti svojoj djeci, jer se na taj način vrši masaža, te jačaju mišići“, kaže nam primarijus doktorica Jasminka Durmišević, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu predškolske djece Doma zdravlja Zenica.

Tokom sistematskih pregleda pregledano je 1567 –ero djece, a osim kliničkog, pregled je podrazumijevao i provjeru općeg zdravstvenog stanja, pregled eventualnih anomalija koštano mišićnog sistema, provjere vida i sluha, te provjera kartona vakcinacije. – Zabilježen je nešto veći broj djece koja su vakcinisana ali je za potpunu imunizaciju potreban daleko veći procenat vakcinisane djece. Uvijek je dobro podsjetiti roditelje da, ukoliko dijete nema zdravstvenih problema, nema ni prepreka za vakcinaciju, stoga je naša preporuka da je uvijek bolje spriječiti nego liječiti, upozorili su iz Službe za zdravstvenu zaštitu predškolske djece Doma zdravlja Zenica.

Za zdrav i nesmetan razvoj djeteta ljekari osim uravnotežene ishrane savjetuju svakodnevnu fizičku aktivnost, kao i boravak na čistom zraku što je više moguće. (Belinda Dorić)