Završnica manifestacije “8. Bosansko-Turski dani bratstva”

Posljednji dan manifestacije pod nazivom „8. Bosansko – Turski dani bratstva“ polako se približava kraju.

Ova jedinstvena manifestacija muzičkog i kulturnog karaktera  8. put se održava u Zenici, s ciljem isticanja prijateljskih odnosa između Republike Turske i Bosne i Hercegovine. Jedan od učesnika, a ujedno i organizator ove manifestacije, Orhan Čakmak, zadovoljan je načinom na koji su Zeničani prihvatili ovaj događaj, ali ujedno i odzivom Zeničana na raznovrsne sadržaje manifestacije.

Zahvaljujući jednoj ovakvoj manifestaciji naši, ionako bliski odnosi, sada su još jači. Mi smo dvije zajednice koje su dugo vremena provele živeći zajedno u prošlosti. Nas je prijateljstvo, koje je trajalo stotinama godina, učinilo da smo kao prst i nokat. Jer, Bosna i Hercegovina je dio nas, mi se tako osjećamo. Jučerašnje otvaranje manifestacije obilježili smo defileom konjanika i turskog vojnog orkesta “Mehter” te pjesmom koja je posvećena vojnicima Republike Turske“, ističe za portal Zenicainfo.ba Orhan Čakmak.

Posljednji dan manifestacije počeo je u 16 sati na Trgu Alije Izetbegovića, programom za najmlađe. No, pored programa za djecu, sve do 22 sata Zeničani će moći uživati u koncertu i nagradnoj igri.

Moja malenkost, zajedno s drugim izvrsnim vokalima, u 18 sati upriličit će koncert za pamćenje za naše drage Zeničane. Nakon koncerta planirana je dodjela nagrada za naše posjetioce, u vidu tehnologije i putovanja u Republiku Tursku. Istovremeno, svi koji budu željeli, moći će probati našu kafu, baklavu i druge vrste kolača“, dodaje Čakmak.

Pred sam kraj manifestacije, planirano je razgledanje izložbe slika koje su postavljene u blizini glavne bine, pomoću koje će se građani Zenice pobliže upoznati s kulturom i tradicijom prijateljske Turske. (Lamija Pojskić)