Okončan projekat sanacije lijeve obale rijeke Usore

Agencija za vodno područje rijeke Save ovih dana okončala je projekat izgradnje obale utvrda u Jelahu.

Riječ je o projektu sanacije lijeve obale rijeke Usore nizvodno od mosta Lejle Mulalić, a obala utvrde izgrađena je u dužini od 180 metara. Sredstva za ove namjene, od oko 150.000 maraka, obezbijedila je Agencija za vodno područje rijeke Save.

“Ovo je projekat iz Plana i Finansijskog plana naše Agencije i Ugovor je potpisan krajem prošle godine, ali na zahtjev Općine Tešanj su odogđeni zbog izgradnje novog mosta i kanalizacionih kolektora, koji prolaze trasom ove regulacije”, navodi Roksanda Školjić, rukovodilac Ureda Agencije za vodno područje rijeke Save u Zenici, ističući da je projekat izgradnje obale utvrda na Usori u Jelahu okončano ovih dana.
Inače Agencija za vodno područje rijeke Save realizovanim projektima, a dogovorenim sa tešanjskom Općinom, na njihovom području prisutna je veći duži niz godina. Njihov značaj je veliki, jer se radi o često plavljenom prostoru.

“Od 2014. godine Općina Tešanj dosad je imala šest velikih poplava, kada je proglašeno stanje prirodne nepogode, pa smo, kako procjenjujemo, u zadnjih sedam osam godina na prostoru ove općine zabilježili štete od poplava od skoro 14 miliona maraka”, navodi Mensur Saletović, pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Tešanj, ističući da su stoga svi realizovani projekti Agencije za vodno područje rijeke Save veoma značajni za njih.

“Sve to je odlična preventivna aktivnost, koja sprječava dalje urušavanje obala, a samim tim omogućava zaštitu i veću sigurnost od budućeg plavljenja ovog područja”, dodaje pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Tešanj. (Vesna Jovanović)