Loše stanje kompletne hidrantne mreže i protivpožarnih aparata u zgradama

O zaštiti od požara trebalo bi da brine svaki građanin, kućni savjet, mjesna zajednica, Uprava općine ili grada, te Vlada kantona.

Tokom mjeseca oktobra, koji se obilježava kao mjesec zaštite od požara, nešto više se razgovara o vatrogastvu i ukazuje na značaj zaštite od požara. Profesionalna vatrogasna jedinica Zenica obavlja svoje redovne aktivnosti i reaguje prema svakom pozivu, ukuzajući maksimalnu pomoć, no mnogo manje unesrećenih ili manje materijalne štete, dešava se ukoliko se reaguje i prije poziva i dolaska vatrogasaca. Da bi upravo tako bilo neophodno je da svaki objekat ima ispravnu hidrantnu mrežu i protivpožarne aparate.
„Stanje kompletne hidrantne mreže te ispravnost protivpožarnih aparata u zgradama, posebno u višespratnicama veoma je loše. To nije isključiva i direktna nadležnost Profesionalne vatrogasne jedinice, niti Službe civilne zaštite. Kućni savjeti i firme koje imaju ugovore o održavanju zajedničkih prostorija i jednim dijelom Služba za komunalne poslove Grada, dužni su da provjeravaju ispravnost uređaja i intervenišu prema potrebi“, ističe komandant Profesionalne vatrogasne jedinice, Enes Zec.

„Profesionalna vatrogasna jedinica tokom godine obavlja preventivne obilaske i provjeru stanja protivpožarnih aparata i hidranata pojedinih zgrada, a posebno višespratnica. Nakon uvida, slijede upozorenja i savjeti predsjednicima kućnih savjeta zgrada“, dodaje Zec.
Sve aktivnosti pa i ovakve provjere obavljaju se ciljem osiguranja što veće bezbjednosti sugrađana i njihove maksimalne zaštite od požara. Profesionalna vatrogasna jedinica je na raspolaganju sugrađanima na svaki njihov poziv, ali je neophodno da svaka stambena jedinica bude adekvatno protivpožarno osigurana, što je utvrđeno i Zakonom o Zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH.

Oktobar, mjesec zaštite od požara, je mjesec kada se posebno naglašava koliko je neophodno poštivanje svih zakonskih propisa i koliko njihovo ignorisanje i zanemarivanje može biti pogubno.
“Profesionalna vatrogasna jedinica će i ove godine tokom oktobra realizovati niz aktivnosti“, kaže Enes Zec, komandant Profesionalne vatrogasne jedinice.

„Posjetit ćemo četiri zeničke osnovne škole, jednu gradsku i tri prigradske, družićemo se sa đacima, održati jedan čas i govoriti o zaštiti od požara, te pokazati vatrogasno vozilo i na taj način ih upoznati sa osnovama vatrogastva“, dodao je Zec.

„22. oktobra trasom glavne gradske magistrale, prodefilirat će vatrogasna vozila. Na platou Vatrogasnog doma obavit će se postrojavanje i smotra Jedinice, a predviđene su i četiri pokazne vježbe svake vatrogasne smjene. Ovo su svečani dani i aktivnosti, a prisustvovati mogu svi građani Zenice. I ove godine biće uručene zahvalnice najistaknutijim vatrigascima. Ovog mjeseca nastojimo da građanima što više približimo vatrogastvo i ukažemo na značaj i ulogu vatrogasaca u društvu“, istakao je Zec. (Zijada Ramić)