Spriječen ulazak više od 10.000 migranata u BiH

Pripadnici Granične policije BiH u prvi devet mjeseci ove godine spriječile su ulazak više od 10.200 ilegalnih migranata, ali je evidentirano da ih je veliki broj i ušao u BiH.

“Samo u dane vikenda Granična policija BiH sriječila je ulazak čak 242 ilegalna migranta na pojasu istočne granice, u reonu Zvornika”, rekao je to u razgovoru za Dnevni avaz Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

“Mogu samo još jednom ponoviti da je evidentan kontinuiran pritisak državljana zemalja visokog migracijskog rizika iz pravca Srbije i Crne Gore na istočni i sjeveroistočni dio granice BiH. I dalje je veoma složeno stanje koje se ne može riješiti postojećim kapacitetima i ljudstvom, koji se maksimalno angažiraju od 2017. godine”, upozorio je Galić.

Po njegovim riječima, Graničnoj policija BiH za obavljanje redovnih poslova bez složenog stanja na granici nedostaje čak 407 policijskih službenika.

“Napravili smo određene procjene koliko je ljudi potrebno za odgovarajući odgovor na istočnom dijelu granice da bi se pokrile sve moguće tačke prelaska u dužini od oko 600 kilometara. Riječ je o nedostatku više od 1.000 policijskih službenika”, naveo je direktor Granične policije BiH.

Iako im u nadzoru granice pomažu službenici iz drugih policijskih agencija, Galić tvrdi da im je potreban veći angažman policije i podrška države.

“S obzirom na činjenicu da se pojačane mjere kontrole provode od kraja 2017. godine, jasno je da je sve to nedovoljno za konkretniji odgovor na složeno stanje. Mi i dalje očekujemo i odluke Vijeća ministara BiH o prijemu nove generacije 160 kadeta, od čega 150 u činu policije i deset u činu mlađi inspektor”, rekao je Galić u razgovoru za Dnevni avaz.
Izvori: Vijseti.ba/Fena