Prva sedmica oktobra – Evropska sedmica dojenja

Sedmica dojenja se u svijetu oficijelno obilježava prve semice augusta, a u većini Evropskih zemalja, pa i kod nas, prve sedmice mjeseca oktobra.

Majčino mlijeko je jedina prirodna, najzdravija i najbolja hrana prvih mjeseci života te je i najbolja prevencija svih bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da dojenje  obavezno počinje već unutar prvog sata od rođenja i da traje dok beba napuni šest mjeseci, po mogućnosti i do dvije godine.

Irmela Karamustafić, majka petogodišnje, a sada i još jedne, tek novorođene djevojčice, koju smo posjetili na Odjeljenju ginekologije i porodiljstva Kantonalne bolnice Zenica, kaže da je sretna što će još jednom doživjeti da svoju bebu doji te joj na taj način omogući najzdraviju i najbolju ishranu.

“Porodilje su posljednjih godina, izuzetno edukovane koliko je važno dojenje djeteta”, potvrđuje prim. dr. Nihad Ribić, načelnik Odjeljenja ginekologije i porodiljstva Kantonalne bolnice Zenica, koja je Odlukom i rješenjem Upravnog odbora Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH (AKAZ),postala “Bolnica-Prijatelj beba”, ispunivši 98 %   akreditacijskih standarda.
Dr. Ribić naglašava da su porodilje u velikom procentu, što je izuzetno pohvalno, već pri dolasku pred porođaj informisane o značaju majčinstva i načinu ishrane beba. Kako kaže, rijetki su slučajevi da mlade majke ne istraju u naporima i odustanu u prvim sedmicama od dojenja djeteta, ukoliko se pojave bilo kakvi problemi.

Podsjeća, majčino mlijeko sadrži obrambene tvari, koje štite bebu od upala i bolesti, idealne je temperature i dostupno uvijek. (Zijada Ramić)