BNP Zenica: Dječija nedjelja 2019. u okviru DOL scene

Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je i ove godine pripremila prigodan program u okviru obilježavanja Dječije nedjelje. Tim povodom će biti upriličen program u tri grada u Zeničko-dobojskom kantonu.

U utorak, 1. oktobra u Zavidovićima će biti odigrana lutkarska predstava „Prodani smijeh“ bugarskog reditelja Darka Kovačovskog i to u dva termina, u 10  i u 11.30 sati. Predstava „Prodani smijeh“  nastala je prema motivima istoimenog romana Jamesa Krüssa i priča je o dječaku Timu, koji pada u iskušenje da proba svoj osmijeh za jednu bombonu. U susretu sa starim gradskim Satom biva upozoren da je ugovor koji je sklopljen sa Vjetropirom nepovoljan za Tima i da je prevaren i iskorišten. Rađa se želja za povratkom prodanog osmijeha, ali se susreće sa još jednim iskušenjem, a to je vještica Ognjenoga. Ona skuplja dječije osmijehe da bi ih iskoristila za svoje egoistočne ciljeve – dječiji osmjesi su njen eliksir mladosti. Scenografiju i kostimografiju ove predstave potpisuje Nađa Vasileva, a u predstavi igraju profesionalne glumice i glumci iz ansambla BNP-a: Sabina Kulenović, Anđela Ilić, Ermina Kurevija, Siniša Vidović i Zlatan Školjić.

U srijedu, 2. oktobra će biti odigrana predstava za bebe „Prije nego dijete zaspi“ u
Predskološkoj ustanovi „Mladost“ u Kaknju. Predstava „Prije nego dijete zaspi“ govori o
tome što se događa kada tri djevojčice ne mogu zaspati je namijenjena za djecu od jedne
godine pa nadalje. Autor i reditelj predstave je Miroljub Mijatović, a u predstavi igraju
Anđela Ilić, Ermina Nišić i Adna Hasanić.

U četvrtak. 3. oktobra, u okviru programa Mali MESS, na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ će biti izvedena predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u 11 sati. Predstava je selektovana među šest najznačajnijih produkcija namijenjenih za djecu. Kako ističe reditelj Miroljub Mijatović, “Talas hladnog vremena” je dramski tekst o tišini koja je
zavladala u selima. Na osnovu njega mi smo, pak, gradili predstavu koja će govoriti o kulturi.
O potrebi za umjetnošću koja nam sugeriše načine na koje možemo izraziti svoja osjećanja.
O našim precima, o našim korijenima, o životu na selu. U ne tako dalekoj prošlosti na selu je
radio veliki broj ljudi. I živio od poljoprivrede. U posljednje vrijeme, ekonomske promjene u
društvu dovele su do toga da je briga o poljoprivrednim imanjima, seoskim farmama, spala na jednu ili dvije osobe, najčešće starije, i onemoćale. Mnoge su farme postale izolovana mjesta. A nekada je na njima vrvjelo od života: organizovale su se mobe, priređivale koševine, berbe plodova, tjeranje stoke na ispaše, šišanje ovaca, obrada vune. Ovi događaji su sa sobom nosili tradiciju, pjesme, plesove, priče. Kultura ruralnih područja je bila živa, disala punim plućima.

Danas više nije tako, takvih događaja je sve manje, a u pojedinim krajevima su potpuno iščezli. U našoj predstavi, jedna djevojčica, Holi, i njen „imaginarni prijatelj“, Tomos
Trikmen, kreću u akciju obnove seoske kulture. Njihova nastojanja i istrajnost u nakani,
vratila su stanovnicima farme, naročito njenim mrzovoljnim vlasnicima izgubljenu
komunikativnost i duhovno zdravlje.“ U predstavi igraju: Ermina Nišić, Adem Smailhodžić,
Adna Hasanić i Anđela Ilić. Kostimografiju, scenografiju i izradu lutaka potpisuju Ena i
Mensur Begičević.

Bosansko narodno pozorište Zenica se uvijek raduje svojoj najmlađoj publici, te želi
da su sretni svakog dana svog života, uz omiljeni slogan: „Povedimo dijete u pozorište!“