“Groblje” 9.000 novih, ali neispravnih mercedesa

Posljednjih dana najintrigantnije pitanje među novinarima u Njemačkoj, koji prate autoindustriju je bilo: zašto 9.000 novih “mercedesa” stoji parkirano na 2,5 kilometara dugoj avionskoj pisti Ahlhorn vojnog aerodroma u Großenknetenu u njemačkoj Donjoj Saskoj?

Kako javlja radio Bremen, riječ je o 9.000 automobila ukupne vrijednosti od gotovo milijardu eura, koje je Mercedes bio prisiljen privremeno uskladištiti. Razlog zašto, još nije potpuno jasan, no novinari radio Bremena otkrili su kako je riječ o vozilima proizvedenim u američkoj fabrici u Tuscaloosi (Alabama), koji u proizvodnji nisu zadovoljili standarde Mercedesa, te imaju po nekoliko ozbiljnih nedostataka.

Najviše ima SUV modela GLE i GLS te coupe izvedbe C i E klase, kao i znatan broj ultraluksuznih “mercedes-maybacha” S-klase koji su stigli u Njemački pogon u Bremenu na doradu. Zanimljivo je da među njima ima i modela za američko tržište kao i činjenica da su tamo smješteni i modeli koji se više ne prodaju poput ML-a i R-klase, otkrivaju njemački Bild te Oldenburgische Volkszeitung.

Automobili su posljednjih tjedana tegljačima svakodnevno dopremani na bivši vojni aerodrom, koji je zaštićen visokom ogradom te u potpunosti pokriven video nadzorom. Prema Automobilwocheu, Mercedes trenutno 40.000 novih automobila ne može pustiti u prodaju (GLE i GLS) zbog nedostataka uočenih kod sjedala i branika kod montaže, a čekaju se i neki od dobavljača da povise nivo kvaliteta na kakvom u Mercedesu insistiraju.

Neki od medija su kontaktirali Mercedes za obrazloženje, no iz uprave javljaju – “kako je riječ o normalnim procesima u proizvodnji te da su takve logističke zone sasvim normalna stvar privremenog skladištenja”.

Pitanje je samo hoće li im se isplatiti sve naknadne dorade na 9.000 automobila prije prodaje, kad su ih već morem dopremili na tlo Njemačke ili je već ocijenjeno kako je tih 9.000 automobila bolje napustiti i ostaviti na pisti bivše vojne zračne baze kao kontrolirani trošak.

 

Izvor: Akta.ba