Sutra počinje 6. Dječiji film festival

Dječiji film festival u organizaciji Multiplexa Ekran Zenica, biće održan od 13. do 20. septembra. Šesto izdanje jedinog festivala ove vrste u Bosni i Hercegovini ponudit će 16 filmova, od čega šest premijera.

“Dječiji film festival jedina je smotra filma za djecu i mlade u Bosni i Hercegovini i jedina ove vrste koja posljednje tri godine, nema nikakav vid podrške od bilo kog nivoa vlasti. Uz podršku sponzora i mjesec i po dana prije roka ipak smo uspjeli napraviti vrhunski program”, kaže Denis Samardžić, direktor festivala.

Na repertoaru će biti 16 filmova od čega šest premijera iz evropske kinematografije.

“Ove godine smo otišli stepenicu više i imamo 70 posto filmova iz vanholivudske produkcije. To su filmovi iz Rusije, Švedske, Norveške, Franuske, Njemačke. Sve su to porodični filmovi, prilagođeni svim uzrastima, što nas posebno raduje”, kaže Denis Samardžić.

“Djeca su jedini razlog opstanka ovog festivala”, ističe Mirza Begović, PR i event manager Multiplexa Ekrana Zenica. U proteklih pet izdanja projekcije i prateće sadržaje, posjetilo je 50 hiljada djece i mladih.

Dječiji film festival osim projekcije filmova, pratit će i brojne igraonice i kreativne radionice. Cijene ulaznica su simbolične, a u dane vikenda organizatori najavljuju i dodatne popuste i posebna iznenađenja. (Danko Travar)