Električni romobili sve popularniji vid prevoza na našim ulicama

Električni trotineti su sve popularniji trend na ulicama Bosne i Hercegovine, a zbog svoje praktičnosti, smatraju se idealnim prevoznim sredstvom. Posljednjih mjeseci su sve popularniji vid prevoza i na našim ulicama.

Električni dvotočkaši pokreću se na električni pogon, a pune se uz pomoć punjača koji se dobije pri kupovini trotineta. Zbog korištenja električne energije u gradovima su ekološki prihvatljivi.

Međutim, po karakteristikama najbliži je biciklu, pa bi vožnja po biciklističkoj stazi bila najbezbjednija za vozače ovog prevoznog sredstva. Ipak, građani ih zbog jednostavnosti voze po parkovima i trotoarima, što ponekad može stvarati problem kada postoji veliki broj pješaka.

Izazov sa kojim se suočava Grad Zenica, kada je u pitanju ovo novo prevozno sredstvo, je regulacija saobraćaja.

U važećem Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, nije propisana kategorija, odnosno, definicija električnog trotineta, a samim tim ne postoje odredbe koje se odnose na isti. Kako raspolažemo informacijama, ovaj problem nije riješen ni u zemljama u regionu, gdje se sa ciljem iznalaženja zakonskih rješenja, koja su sasvim prioritetna, predlažu i iniciraju određena rješenja i zakonske odredbe“, izjavila je Aldina Ahmić, glasnogovornica Uprave policije MUP-a ZDK.

Po uzoru na neke evropske zemlje, potrebno je zakonski riješiti korištenje ovih praktičnih vozila i u našoj zemlji. (Irdina Nezić)