Svjetska banka ulaže u transportne infrastrukture zapadnog Balkana

Svjetska banka započinje projekat modernizacije transportne infrastrukture na zapadnom Balkanu, s ciljem rasterećenja puteva i prebacivanja teretnog saobraćaja na šine i rijeke.

Naime, britanska kompanija “Wood” dobila je ugovor da radi na poboljšanju transportne otpornosti na Balkanu, a cilj je da se pronađu mogućnosti prebacivanja teretnog transporta na ekološki prihvatljiviji način.

Britanski mediji pišu da region zapadnog Balkana ima jedan od najzagađenijih vidova transporta tereta, što dovodi do štetnih zdravstvenih efekata, a projekat će se, osim na BiH, odnositi i na Srbiju, Albaniju, Kosovo, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju.

Zbog sezone godišnjih odmora, nismo mogli dobiti komentar Kancelarije Svjetske banke u BiH, ali je Roman Pizon, glavna osoba za transport u Svjetskoj banci, za britanske medije istakao da kompanija “Wood” ima iskustvo koje može pomoći Balkanu da na pravi način riješi problem neadekvatne transportne logistike.

U Evropskoj komisiji kažu da će zahvaljujući tehničkoj pomoći za zapadni Balkan biti identifikovane ključne tačke na evropskim transportnim koridorima kroz region, kako bi se identifikovali projekti koji će dobiti prioritetnu podršku, poput modernizacije graničnih prelaza za teretni transport.

“Obezbijeđeno je finansiranje za fazu dizajna, a implementacija će uslijediti u okviru Investicionog fonda za zapadni Balkan”, naglašeno je.

Kako je naglašeno, cilj je smanjenje vremena čekanja za teretni transport na carinskim i graničnim terminalima, ali i smanjenje redova kamiona na graničnim prelazima.

“Detaljan plan će biti predložen pred kraj 2019. godine, s aktivnostima s ciljem uklanjanja svih nefizičkih barijera kako bi povezali zapadni Balkan sa zemljama članicama EU”, naglašeno je.
Izvor: Nezavisne novine
Foto: plutonlogistic.com