Zenički školarci učestvovali u interkulturalnoj razmjeni u Švicarskoj

Od petog do dvadeset i prvog augusta ove godine, četrdesetero djece i šest supervizora boravilo je u švicarskom selu Pestalozzi u sklopu interkulturalne razmjene.

Spomenutu grupu od četrdesetero najmlađih ambasadora naše zemlje, činili su Zeničani i njihovi drugari iz Busovače, dok su na čelu ove pametne skupine bile dvije predstavnice Udruženja”‘Naša djeca Zenica”.

Cilj ove razmjene jeste širenje vidika naše djece. Naime, na jednom ovakvom mjestu, koje ima sve itekako pogodne elemente i uslove za boravak i obrazovanje najmlađih, djeca usvajaju nove informacije o pojmovima kao što su identitet, dječija prava, diskriminacija i sl., a što im u budućnosti formira zrelije mišljenje o istim“, poručuje za portal Zenicainfo.ba, Aldin Vrškić iz Udruženja “Naša djeca Zenica”.
Ono što, prema riječima Vrškića, Pestalozzi izdvaja od svih drugih, naizgled sličnih, lokacija jeste način funkcionisanja. Suživot osoba koje se do jučer nisu poznavale, međusobna zavisnost jednih od drugih, i činjenica da su svi jednako važni i da jednako doprinose zajedništvu, čine ljepotu ovog švicarskog sela i ove interkulturalne razmjene. No, kako su izgledali ti nezaboravni dani?

Pored naše djece, u selu su boravila i djeca iz Ukrajine i Moldavije. Njihovi dani bili su ispunjeni do posljednje minute. Od svakodnevnih odlazaka u školu ne doživljavajući istu kao obavezu, do edukativnih radionica, pisanja pjesama, planinarenja, obilazaka švicarskih gradova i poznatih znamenitosti. Sve spomenuto sažeto je u ovih nekoliko sedmica koje su iza nas, a koje će našim najmlađim sugrađanima zasigurno dugo ostati u pamćenju“, dodaje Vrškić.

Sve radionice odvijale su na engleskom jeziku. Kao i prethodnih godina, Gradska uprava Zenica podržala je ovaj, za djecu, jedinstveni događaj. (Lamija Pojskić)