Gradonačelnik Kasumović pozdravio davanje saglasnosti na Prostorni plan

Posljednje zasjedanje Skupštine Zeničko – dobojskog kantona, obilježeno je davanjem saglasnosti na Prostorni plan grada Zenice za period 2016/2036. godine.

Gradonačelnik Zenice, pozdravio je jednoglasnu odluku Skupštine Zeničko – dobojskog kantona, kojom je data saglasnost na Prostorni plan, na koji se čekalo dvije godine.

Ovaj dokument usvojen je od strane Gradskog vijeća 2017. godine. Javnosti je od ranije poznato da je saglasnost na Prostorni plan bio uslov da gradska administracija riješi pitanje imovinsko pravnih odnosa, odnosno statusa zemljišta u Kantonalnoj bolnici Zenica za potrebe projekta interventne kardiologije.

“Nakon davanja saglasnosti na Prostorni plan i deblokade projekta Plava voda, dao sam zadatak imovinsko – pravnoj službi, da pripremi odluku o ustupanju zemljišta Vladi ili Skupštini ZDK”, potvrdio je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.
Podsjećamo, u februaru 2019. godine, direktor Kantonalne bolnice Zenica dr. Rasim Skomorac i generalni direktor njemačke kompanije D. Med Healthcare Sven-Axel Krentorz, potpisali su ugovor za projekat “Interventna kardiologija JU Kantonalne bolnice Zenica”.

Njemački partner će projektovati, izgraditi, opremiti, održavati i upravljati novim objektom u krugu Kantonalne bolnica Zenica, pri čemu će funkcionalan objekat i poslovanje po isteku ugovornog roka od 27 godina, predati ovoj zdravstvenoj ustanovi. Vrijednost investicije je 7,5 miliona KM. (Šerif Babić)